sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Liittyykö Krimin niemimaa Venäjään ?

Venäjän joukkojen siirrot Krimin niemimaalle turvaamaan sotilastukikohtia vaikuttavat laajemmalta interventiolta. Ukraina näyttää kääntävän selkäänsä Venäjälle, joten Karhu raapaisee sen verran mitä käpälällään saa. Krimiläiset järjestävät kansanäänestyksen asemastaan. Reaalisia vaihtoehtoja on kaksi. Laajempi itsenäisyys tai liittyminen Venäjään. Krimiläisten enemmistö on kallellaan itään.

Venäjä on menettänyt asemiaan Euroopassa. Jos katsellaan 1970-luvun karttaa, entiset Neuvostoliiton autonomiset tasavallat ja itä-Euroopan kumppanimaat ovat itsenäistyneet ja liittyneet EU:hun ja Natoon. Neuvostoliitosta on jäljellä Venäjä ja muutamia kumppaneita. Suurimpana Ukraina. Nyt sekin on kallistumassa länteen. Sulkeutunut Valko-Venäjä, Kazakstan ja muutama muu kaakkois-Aasian maa on vielä Venäjän kaverina.

Tätä tosiaa katselemalla voi ymmärtää Putinin epätoivoiset yritykset tiukentaa yhteyksiä niihin maihin, jotka vielä ovat porukassa mukana. Viime vuosina Venäjä on kiristänyt suhteitaan entiseen jengiin vaikka esimerkiksi Venäjän ja Viron välillä solmittiin valtiosopimus ja rajat vahvistettiin. Venäjän politiikan taustalla on varmasti realiteetti eli oman alueen talouden epäsuotuisa kehittyminen. Konkurssikypsä Ukraina ei ole myöskään ollut pelkkä tulolähde Venäjälle. Venäjän kansaa yhdistää ulkomaiden mahdolliset talousrajoitteet. Se lisää entisestään Putinin valtaa ja suosiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti