tiistai 4. maaliskuuta 2014

Marks & Spencer Suomeen

Suuri kansainvälinen ja englantilainen vaateketju Marks & Spencer saapuu Suomeen S-ryhmän myötävaikutuksella. Parin vuoden aikana on on tarkoitus avata seitsemän myymälää eri puolille Suomea SOKOS-tavaratalojen yhteyteen. Ensimmäinen tulee Helsinkiin lokakuussa. Aiemmin sama ketju on toiminut yhteistyössä Stockmann tavaratalon kanssa. Kun katselee isossa ostoskeskuksessa vaateliikkeiden nimi, suomalaisia ei juuri näy. Vaatealalle tulee liikkeitä ulkoa, mutta kotimaisten rooli supistuu. Meillä ei ole oikein mitään kansainvälistä tasoa olevaa vaateketjua, jollei sellaiseksi lasketa Marimekkoa. Miksei ? Luulisi, että Suomesta löytyy taitavia suunnittelijoita ja Aasiasta ompelijoita. Mutta kun ei !

Vielä enemmän kuluttaja toivoisi tuuletusta elintarvikemyyntiin. Kahden jättiläisen (S- ja K-ryhmän) ylihinnoittelemasta kaupasta puuttuu aito hintakilpailu ja monipuolisempi tuotevalikoima. Valikoimaa toki on, muttei mitään näiden tylsien ketjutustuotteiden lisäksi. Lidl on yrittänyt ja tuonut pientä virettä. Hei, missä on Tesco, missä Carrefour ? Onko kotimaisen tuotantoketjun rivit niin tiiviitä, että se pystyy ehkäisemään Euroopan jättiläisten maahanmuuton ? Jos keskiolut on pystytty lanseeraamaan R-kioskille, niin miksei näitä Euroopan jokaisessa muussa maasa toimivia ketjuja saada tänne ?

Haluan puolustaa kotimaista ravintotuotantoa ja hyvää laatua, mutta ajattelen itseäni kuluttajana. Tässä tulee mieleen kuusikymmentäluvun Valio ja sen monopoli. Kaikki maitotuotteet tulivat Valiolta. Kaikki maalaistalojen maito myytiin Valiolle. Hallituksessa tilannetta ohjaili silloinen kepu. Tällä hetkellä Maalaisliitto ei ole edes hallituksessa. Mikä mättää Vapaavuori?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti