sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Simpukat ja simpukkakeitto

Tässä simpukkaruokia. Simpukoista tehdään pääruoka ja hieman erilainen keitto. Seuraavia aineksia tarvitaan:

1 kg tuoreita sinisimpikoita (tai 1 purkki simpukoita)
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
pala selleriä
pala chiliä
1 porkkana
1 tomaatti
1 peruna
1 kalaliemikuutio
1 tlk kalakastiketta
1 rkl sitruunamehua
6 mustaa oliivia
tuoretta tilliä
suolaa
oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä

Leikkaa sipulit pieniksi viipaleiksi ja paloiksi. Ota tuoreet simpukat kylmästä ja puhdista kuoret. Heitä pois auenneet simpukat. Mikäli simpukankuori on hieman raollaan, kopauta kuolta pöydän pintaan. Jos kuori sulkeutuu, ota se talteen. Jos jää avonaiseksi, heitä pois. Simpukat eivät kestä lämpöä vaan avautuvat nopeasti. Siksi niitä pitää pitää kylmässä ja toimia nopeasti.
Kuullota sipulit kattilassa öljyssä. Lisää simpukat ja anna kypsyä pari minuuttia. Lisää valkoviini ja pyöräytä simpukoita. Anna kiehua 3 minuuttia kattilassa kannen alla. Tarjoa simpukat heti syvältä lautaselta. Tästä saa oman ruokalajin. Säästä liemi ja jätä muutamia simpukoita ilman kuoria liemeen. Lätä liemi yön yli jääkaappiin.

Leikkaa juurekset ja kasvikset pieniksi paloiksi. Laita öljyä kattilaan ja anna niiden pehmentyä. Lisää kalalientä, vettä ja liemikuutio. Anna kiehea pehmeäkai. Lisää oliivit, vettä ja sitruunamehua. Anna vielä kiehastaa. Lisää tuoretta tilliä.

Tuoreiden simpukoiden tilalla voi käyttää purkitettuja simpukoita. Silloin kannattaa kuullottaa sipulit ja muut kasvikset. Lisätä simpukoiden liemi ja lopuksi tillin kanssa simpukat, koska ne ovat niin pehmeitä.

Tarjoa kuuma keitto patongin, sämpylöiden tai valkean leivän kanssa. Oi, oi, ompa hyvää. Maku on köyhänmiehen bouillabaisse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti