maanantai 10. maaliskuuta 2014

Mauricio Kagel


Tampereen Filharmonian Faunien iltapäivässä esitettiin Mauricio Kagelin teos Aus dem Nachlass. Kuusitoistaosainen teos on kiinnostavaa viisi- ja kuusikummentäluvun avantgardea. Musiikki on aika hidastempoista, mutta eri vaiheissa vaihtelevaa. Ei voi puhua osista, koska ne menevät päällekkäin ja limittäin. Musiikki tuntuu kuvaelevan paikkoja ja tiloja ilman ihmistä. Välillä se soi kuten takaperin soitettuna. Filharmonian muusikot Lauri Savolainen, alttoviulu, Maija Juuti, sello ja Petri Mäkiharj, kontrabasso (kuvassa) selviävät poikkeuksellista yhteystyötä vaativasta teoksesta kiitettävästi.

Mauricio Kagel syntyi vuonna 1931 ja kuoli vuonna 2008. Hän oli multitaiteija, joka teki musiikkia eliokuviin ja teatteriesityksiin, sekä teki itse myös elokuvia ja teatteria. Kagel kyseenalaisti musiikkikasityksiä luomalla ristiriitaisia jännitteitä musiikkiin ja muihin taiteisiin.

Faunien iltapäivässä soitettiin myös kiinnostava bulgarialaisen säveltäjän Atanas Ourkouzoukovin kansanmusiikkipohjainen teos Sinatina Bulgarica viululle ja kitaralle. Näitä edellä mainittuja teoksia toivoisi nuoremman väen tulevan kuuntelemaan. Niin, soitettiinhan toki myös Schubertia vanhemmalle väelle. Vai meneekö se näin ? Ehkä avantgarde tuo joillekin vanhemmille ihmisille, kuten minulle, nuoruuden mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti