torstai 19. heinäkuuta 2012

Halva

Tunnustan heti olevani halvan ystävä. Halvaa on kolmenlaista. Seesamihalvaa, mannaryynihalvaa ja auringonkukkahalvaa. Seesamitahnasta eli tahinista valmistetaan halvaa, jota makeutetaan sokerilla tai hunajalla ja sitten erilaisilla lisäkkeillä kuten vanilja, kaakao tai pistaasi. Tämän halven suuri tuottajamaa on Makedonia. Sitä tehdään myös Kreikassa ja Turkissa. Mannaryynihalvaa tehdään Keski-Aasiassa ja Intiassa. Auringonkukkahalvaa taas valmistetaan entisissä Neuvostoliiton maissa kuten Baltiassa.

Minulle alkuperäinen halva on seesamipohjaista. Se on makeaa, hieman rasvaista ja suussasulavaa. Väriltään kermaisen vaaleanruskea halva on pehmeää, pehmeällä tavalla hiekkamaista massaa. Siinä on paljon ravinteita kuten kalsiumia, magnesiumia ja proteiinia. Erinomaista jälkiruokaa sellaisenaan. Karkin tilalla maistuva makupala tai päivällä syötävä energiapakkaus. Parasta halva on tuoreena isosta tangosta ostettuna. Valmiita pakkauksiakin on kaupan hyllyillä. Mutta, jos matkustat etelä-Euroopassa, kannattaa ostaa irtomyynnistä. Siinä on tuoreutta ja valtava tulvahdus menneen ajan herkkua. Ostin viimeksi 350 gr pakkauksen turkkilaisesta kaupasta ja kilohinta oli kympin kieppeillä. Irtomyynnissä kreikkalaisessa kaupassa muutaman euroa enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti