keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Asuntomessut 2012

Tampereen uudella asuinalueella Vuoreksessa järjestetään tänä kesänä asuntomessut. Messuamista jatkuu heinäkuun puolivälistä elokuun puoleen väliin. Esillä on pääasiassa omakotitaloja, mutta myös muutamia kerrostaloasuntoja. Esillä olevat talot ovat kohtuullisen isoja ja sitä myöten kalliita. Itse kiinnitin huomiota isoihin ulkoterasseihin, joista melko monet olivat kuitenkin kattamattomia. Useissa isoissa asunnoissa oli myös porekylpy, joissakin jopa kaksi. Oletin, että tämä porettelu olisi jo mennyt aikaa, mutta ei. Kaikkiaan esillä on 39 kohdetta, joten erilaisia versioita löytyy väsymiseen asti. Kohteista melkoisen suuri joukko on kaksikerroksisia. Kun vierailee näin monessa kohteessa peräkkäin, alkaa sisäinen arkkitehti tehdä havaintoja suunnittelijoiden virheistä ja onnistumisista. Isoissa taloissa näkyi melko usein tyhjiä tiloja, eli suunnittelun rikkaruohoja. Ihmettelin myös, että monissa keittiössä oli iso työpöytä, jolla oli keraaminen liesi. Itse laittaisin lieden taka-alalle ja pitäisin pöytää ruoanlaittoalueena, leikkuulaudalta ja aamiaispöytään. Siinä ei tarvita liikettä. Samoin usein makuuhuoneen olivat isojen ikkunoiden ympäröiminä ja niistä oli kulku parvekkeelle. Pidän parveketta yhteisenä tilana, mutta makuuhuonetta yksityistilana, jonka kautta ei kuljeta partsille. Joissakin asunnoissa oli erittäin voimakkaita tapetteja tai hyvin tummaapuhuva kokonaisuus. Pidän valosta, aukeasta tilasta ja puhtaan vaaleasta. Parin tunnin kiertelyn jälkeen alkoi sisäinen arkkitehtini herätä ja huomata entistä enemmän suunnittelu epäloogisuutta. Pääsisivät joskus suunnittelemaan yhdessä oikean arkkitehdin kanssa parin sadan neliön taloa.
Paljon positiivisuutta oli myös näkyvillä. Isot terassit olivat upeita. Samoin lasitetut parvekkeet. Tyylikkäitä saunoja löytyi myös paljon. Mutterinmuotoinen talo oli kiinnostava ja rohkea kokonaisuus, jossa yläkertaan oli tehty oma yksiö. Tällaisia omaperäisiä ratkaisuja jäin kaipaamaan. Takan ja saunan hirmuista keräävä talon lämmitysjärjestelmä kuulosti hienolta ja aika yksinkertaiselta ratkaisulta.

Selkeä suosikkini oli kuitenkin Lammin kivitalojen kohde Villa Hesse. Siinä oli runsaasti avaruutta, käytännöllisiä ratkaisuja, kaunista sisustusta ja päällepäätteeksi pihaterassi kankaalla katettua. Hatunnosto suunnittelijoille Tuomo Nakari ja Tiina Vimpari. Onnistunut kokonaisuus. Hinta-arvio 435.000 € ei myöskään ollut messujen kalliimmalla päästä. Myös toinen Lamminenkivilatojen kohde oli hienosti suunniteltu.
Parinkympin lippu ja 8€ pysäköinti-bussilippuun ei ollut mielestäni liikaa. Esillä oli myös muuta rakentamiseen ja sisustamiseen liittyvää tarjontaa ja informaatiota. Mene ja ota kumppanisi mukaan, jos olet yli 20 vuotias. Et kadu !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti