torstai 4. joulukuuta 2014

Suojatut nimet

Pohjois-Koreasta tulevat uutiset kertovat, että päämies Kim Jong-unin nimi on suojattu. Hänen isänsä päätti ennen kuolemaansa vuonna 2011, että kukaan muu ei saa käyttää tätä nimeä. Muiden piti vaihtaa nimensä toiseksi.

Tästä on paljon opittavaa myös meillä. Ehdotankin, että Suomen kulloisenkin presidentin nimi suojataan itsenäisyyspäivänä. Toisin sanoen presidentti Sauli Niinistön nimi suojataan ensi lauantaina ja sen jälkeen kukaan muu ei saa käyttää sitä nimeä. Muiden tulee viipymättä ilmoittaa uusi nimensä väestörekisteriin. Tästähän tulee toki pieniä ongelmia. Niinistön kaksoisolento Sauli Niinistö, jonka vaimo on nimeltään Liisa Niinistö ja lapset Elli ja Ville, joutuvat miettimään pitävätkö he aikaisemman sukunimensä vai muuttavatko hekin nimensä isän perässä. Tästä voitaisiin antaa ohje, että ei tarvitse muuttaa.

Helpompaa toki olisi, jos Sauli Niinistöt alkaisivat käyttämään jotain toisen nimen kirjainta nimessään. Siis esimerkiksi Sauli K. Niinistö. Tässä vaihtoehdossa on se pulma, että jotkut ihmiset voivat silti sotkea hänet maamme johtajaan. Vielä pahempaa on, että hänen luullaan olevan sukua maamme presidentille. Tästä taas voi aiheutua suosimista ja epätietoisuutta esimekiksi virkanimityksissä. Pohjois-Koreassahan päämiehen suku nimetään automaattisesti kaikkiin tärkeimpiin virkoihin. Samaa trendiä kannattaa kyllä miettiä Suomessakin. Se estäisi poliittisen pelin virkanimityksissä.

Yhtenä vaihtoehtona voisi olla kaikkien Sauli Niinistöjen valitsemista presidentiksi. Jos tällä hetkellä on vaikka kaksitoista sauliniinistöä, voisivat he vuorotella olla pressana. Jokainen olisi presidenttinä puoli vuotta. Tällöin kukaan ei tulisi syrjityksi vaan kaikki saisivat nauttia johtajana olosta jonkin aikaa. Tosiasiahan meillä ei ole aivan selviä takeita siitä, ovatko ihimiset äänestäneet nimenomaisesti tätä nykyistä poresidenttiä vai hänen nimikaimojaan. Spekulaatiot nimestä voitaisiin lopettaa ja jokainen pääsisi pressaksi vuorollaan. Silti pressan nimi olisi sama. Aika kätevää. Ehkä esitänkin tätä vaihtoehtoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti