perjantai 19. joulukuuta 2014

Mikko Innanen Huurupiilossa

Mikko Innanen, Eero Tikkanen, Jori Huhtala ja Simo Laihonen Huurupiilossa Fly-Rite-festivaalilla. Tämää pitkin vuotta jatkuva festari on aivan omanlaisensa. Pieni mutta elinvoimainen. Nytkin paikalla oli maamme jazzmusiikin huippua Mikko Innasesta lähtien. Ja ellette usko, voidaan kertoa, että maailman kuuluisamman jazzlehden Down Beatin jazzlistaukessa Mikko Innanen oli maailman lupaavimpien tulokkaiden listalla. Ja nyt Huurupiilossa Tampereella, jonne mahtuu enintään kolme- neljäkymmentä kuuntelijaa. What a band ! Innanen on baritonifonisti, joka soitteli myös alttoa ja taikalaatikosta esiintulevia erilaisia pieniä puhaltimiä. Eero Tikkanen ja Jori Huhtala olivat armoitettuja ison basson/kontrabasson soittajia. Sokerina pohjalla Tampereen oma poika, rumpali Simo Laihonen, josta on kehittynyt varsinainen lyömäsoitintaitelija. Kaikki tämä ilmaiseksi Kalevassa sijaitsevassa lähiöpubissa.

Improvisoinnin merkeissä tunnelmat vaihtelivat itämaissävyisissä merkeissä. Tilaa ja tunnelmia johdateltiin vapaan, mutta kollektiivisen ilmaisun kuvioilla. Innasen baritonin, alton ja eksoottisten pillien myötä tunnelmoitiin karavaanimaisesti polkuja taivaltaen. Tikkasen ja Huhtalan basso/kontrabassokuvioiden tukevilla vuoropuheluilla karavaani eteni maisemoituihin nonosfääreihin. Laihonen on Simo isolla ässällä. Hänestä on kehittynyt huikea rytmiikan monitaituri, joka tulee näyttämään paikkansa Suomijazzin eturivin lyömäsoittaja.

Kaikki tämä ilmaiseksi. Samat hemmot soittelivat marraskuun alussa Tampereen Jazz Happeningissä omien bändiensä kanssa. Nyt yhtenä combona Huurupiilossa. Kuten soittajat itse sanoivat: Tampereelle on aina mukava tulla, koska täällä on innostunut yleisö. Hei ! Meitä oli vajaa kolmekymmentä innostunutta. Pidän tätä peruskulttuurina. Tässä on jotain aitoa heittäytynistä. Tämä on kaukana monofilharmoonikoista ja viihdetaiteilijoista. Tässä pistetään peliin oma intohimo, jota jotkut ihmiset oikeasti kaipaavat. Minä ihailen tätä aitoutta. Ja muutama muukin. Tätä kulttuuria ei rahoiteta kuukausipalkoilla, tv-sopimuksilla tai viihdekiertueilla. Tässä tehdään omaa musiikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti