maanantai 1. joulukuuta 2014

Mikko Perkola


Kiven Barock iltapäivässä lahtelaislähtöinen Mikko Perkola soitti gambaa ja lauloi runoja. Gamba on 1600-luvun soitin, joka muistuttaa selloa. Viola di Gamba soitinryhmä on virityksensä mukaan pikemminkin kitaran sukuinen soitin kuin sellon tai viulun. Perkolan gambassa oli seitsemän kieltä ja pienenä yksityiskohtana voidaan todeta, että jousta pidetään kiinni avokämmenellä.

Perkolan esitys koostui kokonaisuudesta, jossa keskiaikaisen musiikin lisäksi kuultiin taiteilijan laulua eri runoilijoiden teksteihin. Kontio, Neruda, Mikkola jäivät ainakin mieleeni. Illan koskettavimpana esityksenä Mikkolan ja Chydeniuksen teos Kuollut rakastettuni. Perkola malttoi vuorotella rauhalliesti hiljaisen gamban ja tunteikkaiden runojen vuoropuhelua tunnin ajan ja viidenkymmen hengen yleisö vaipui Perkolan luomaan levolliseen transsiin. Encorena kuultiin Arja Saijonmaan Mistä tunnet sä ystävän. Perkolan tekemistä on hienoa kuunnella ja katsella juuri tämän varman ja levollisen esiintymisen takia. Hän tietää mitä tekee tai antaa ainakin sellaisen vaikutelman. Puhdas ja avoin lauluääni toimi hyvin monimutkaisimmissakin sävelkuvioissa.

Tämäntyyppisiä taidepläjäyksiä on luvassa lisää ensi vuoden puolella. Tampereen keskiaikaisen musiikin ystävät järjestävät keväällä kerran kuussa jälleen keskiaikaisia elämyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti