torstai 11. joulukuuta 2014

Ruotsi kriisissä !

Naapurimaamme Ruotsi on joutunut pahaan kriisiin. Huh !

Nyt kyse ei ole kuitenkaan hallituskriisistä, jossa sosialidemokraattinen pääministeri Löfgrenin vähemmistöhallitus joutui eroamaan budjettierimielisyyksien vuoksi. Ruotsidemokraatit upottivat punavihteän hallituksen. Uudet vaalit järjestetään keväällä.

Kyse ei ole myöskään Ruotsin puolustusvoimien jokavuotisesta kissa-hiiri sukellusvenejahdista Tukholman saaristossa. Siinähän loppupeleissä todettiin, että paikalla oli ollut oikea sukellusvene. Puolustusvoimat ei aikoinaan halunnut puhua sukellusveneestä vaan tunnistamattomasta toiminnasta vedessä. Seuraavalla kerralla tämä ei jää tähän, kuten puolustusvoimien komentaja vai oliko se merivoimien komentaja vai joku rannikkovartioston komentaja, asian jyrkkäsanaisesti ilmaisi.

Kuningas Kaarle Kustaa ei myöskään ole käynyt yökerhokierroksella tai tapaamassa vanhoja kavereitaan, ystäviään, ystävättäriään tai muitakaan ihmisiä. Kunkku on ollut kiltisti kotona ja keskittynyt kuninkaan monipuoliseen arkielämään.

Nyt on kyse vakavammasta asiasta. Nimittäin eilen järjestettiin Nobelin palkintopäivälliset. Kruununprinsessa Victoria sädehti punaisessa, avokauluksisessa iltapuvussaan. Kriisin ydin on hänen käyttämänsä kunniamerkim nauha. Serafiiniritarikunnan merkin olkain oli nimittäin paljasta ihoa vasten. Lapsikin tietää, että sen kuuluisi olla kangasta vasten. Tämä etikettivirhe on ajanut koko maan kaaokseen. Hallitus on eronnut. Kuningas on lähtenyt pubiin ja merivoimat ovat hakeneet saaristosta turvapaikkaa. Tavallisesti luotettavina pidettävät lähteet pitävät Victorian tempausta tarkoitushakuisena. Hän haluaa uudistaa kuninkaallista elämäntapaa ja räjäyttää pankin. Vallasta syöstävä kuningas on loukkaantunut ja menettänyt puhekykynsä. Kuningatar Victorian odotetaan astuvan valtaistuimelle hetkenä minä hyvänsä. Seuraamme suolapatsaaksi jäykistyneenä Ruotsin tapahtumia. Miten käy Abban, Björn Borgin ja Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti