lauantai 6. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivän pukukoodi

Itsenäisyyspäivän lähestyessä alkaa mediassa keskustelu Itsenäisyyspäivän vastaanottoon tulevien kunniakansalaisten puvuista. Muotitoimittajille tämä on vuoden sesonkiaikaa, niin myös pukusuunnittelijoiden eliitille. Miesten pukeutuminen on aina sivuroolissa. Mitäs siitä voisi sanoakaan ! Paitsi Jörkka Donner, jonka mielestä miesten pukukoodin pitäisi olla tumma puku. Naisten puvuista, meikeistä ja muustakin habituksesta riittää mielipiteitä. Joidenkin mielestä on aivan sama ketä naisia kättelyyn astelee kunhan on päällä jotain tyylikästä, tyylitöntä tai muulla tavoin dramaattista. Siitä sitten riittää valokuvia, mielipiteitä ja arvostelua moneksi päiväksi.

Kokonaan toinen asia on kotikatsomoiden pukukoodi. Siihen ei ole kiinnitetty yhtään huomiota. Sehän on jonkinlainen skandaali. Kun 99 prosenttia kansalaisista juhlii itsenäisyyttä kotisohvalla, ei ketään tunnu kiinnostavan kotien pukukoodit. Mitä asusteita kotosalla tulisi käyttää ? Entä kampaukset, meikit ja ruokatarjottavat ? Me, suuri Suomen kansa, olemme kuitenkin rakentaneet tämän maan ja sen hyvinvoinnin. Kansa pääsee linnan juhliin edustajiensa kautta, mutta todelliset juhlijat ovat kotona. Tärkeintä on juhlava ja rento tunnelma. Sen takaa aistikas asukokonaisuus ja rento eteenpäinsuuntautuva asenne. Tässä vinkkejä itsenäisyyspäivän pukukoodivaihtoehtoihin kotona.

1. Duunari/maanviljelijä/pätkätyöntekijöiden pukukoodi
Miehillä tumma, liian tiukka puku, valkoinen paita, tumma, kiristävä solmio, tummat kengät. Naisilla harmaa tiukka jakku, tummat sukkahousut, harmaa hiuskoriste. Mikäli on onnistunut saamaan jonkun ansiomerkin, prenikka kannattaa kiinittää rintapieleen. (Laitetaan vasemmalle puolelLe sydämen päälle) Hätätilanteessa voi laittaa uimamaisterin mitalin tai jonkun koulun urheilukilpailujen pronssisen lätkän. Pääasia, että on jotain rinnassa. Jatkoilla voi käyttää myös samaa asua rennommassa ympäristössä.

2. Kulttuuriväen pukukoodi
Miehellä punaiset housut, hawajin paita, sombrero ja paksu silkkihuivi. Naisilla uimapuku, röyhelöolkaimet korkokengät ja balleriinahame. Kunnon kulttuuriväki ei katso mitään sellaista skeidaan, kun linnanjuhlien vastaanotto. Tosin telkku on auki ja välillä kauhistelllaan sivusilmällä poroporvarillisen elämänmuodon ahtautta. Kukaan todellinen taiteilija ei suostuisi Linnan juhliin (ellei itselle tule kutsua).

3. Virkamies-/ virkanaismainen pukukoodi
Hyvissa ajoin ennen vastaanottoa käydään lenkillä, suihkussa ja juodaan puoli koria keppanaa. Sitten vasta pukeudutaan rentoon oloasuun. Rentoon siksi, kun joka päivä saa pitää kiristäviä pukuja ja jakkuja. Miehillä verkkarit ja kylpytakki. Lisäksi jalassa Reinot ja villasukat. Naisilla sama asu, mutta paplarit päässä, sillä eihän sitä tiedä vaikka Tauno soittaisi ja pyytäisi pariskuntaa lähipubiin kaljalle.

4.Yrittäjien pukukoodi
Kiireelliset yrittäjät eivät ehdi miettiä pukukoodeja. Useimmat nukkuvat firman sohvalla sama harmaa puku päällä. Naisilla on mitä sattuu kaapista puhtaana löytymään. Tärkeintä onkin löytää edellisen kesän tummat aurinkolasit. (Viime kesänä ei ehtinyt lomailemaan. Matka tuli kyllä maksettua) Miksikö aurinkolasit ? Linnan kutsuilla on varmasti joku tuttu, joka on väärin perustein saanut kutsun. Tummat lasit peittävät katkerat kateellisuuden kyyneleet. Muutenkin yrittämisen arkeen tarvitaan jotain vaihtelua. Nämä ovat samalla juhannus-, joulu-, pääsiäis- ja uuden vuoden juhlat. Illalla on kuitenkin käytävä firmassa ja soitettava muutama puhelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti