tiistai 30. joulukuuta 2014

Sallittua ?

Näin vuoden lopussa on hyvä tarkistaa mikä elämässä on sallittua. Se käy helposti katsomalla mikä on kiellettyä. Kaikki muuhan on sallittua.

Ilotulitteiden ampuminen kaupunkien keskustoissa on kiellettyä. Tämä on aivan selvää, sillä kova ääni pelottaa tai on niin outoa, etteivät kaikki tiedä onko syttynyt taas sota. Raketteja voi mennä ampumaan maalle, metsään tai vaikka järven jäälle muttei kuitenkaan kylän taajamaan. Sillä se on myös rakettisuojattua aluetta. Raketit pitävät jumalatonta ääntä vaikka niissä on äänenvaimentimet. Tiedän tämä varmasti, koska olin pari vuotta sitten Maltalla. Siellä ammutaan raketteja lähes joka viikonloppu, sillä maltalaisilla on joka kylässä omia suojeluspyhimyksiä, joita juhlitaan helv...moisilla ilotulitteilla. Näihin pommeihin verrattuna meikäläisissä raketeissa on varmasti äänenvaimentimet. Rakettien ampuminen kaupunkien keskustassa on kiellettyä, koska se on äänekästä melua. Muu on sallittua.

Kuvaaminen konserteissa on kiellettyä. Samaan aikaan kun puhelimien kamerat, nauhurit ja videot ovat kehittyneet megalomaanisille tasoille, konserttien järjestäjät ovat kieltäneet kaikenlaisen nauhoittamisen. Edes omaan käyttöön. Tämä on ymmärrettävää, sillä miten muuten näkisimme Youtubesta kaiken sen ohjelman. Sitä paitsi konserttien esiintyjät voisivat olla jopa suosittuja. Nythän he unohtuvat ja tekevät tilaa median rummuttamille vain elämää-esiintyjille, Cheekille ja Kaija Koolle (kuka ?), jotka ovat ainoita oikeita tähtiä. Konserteissa ei saa kuvata, nauhoittaa, seisoa, hurrata tai iloita, koska se häiritsee esiintyjiä, yleisöä ja järjestäjiä. Kaikki muu on sallittua.

Alkoholin juominen on kiellettyä, ainakin suurempina erinä. Se on hyvä muistaa näin vuoden lopussa, jolloin on ollut tapana juoda alkoholia juhlan ja iloisuuden takia. Siinähän on se vaara, että ihminen voi juoda 870 lasillista viiniä vuodessa. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, sillä se on keskimääräinen määrä alkoholia mitä suomalaiset juovat vuodessa. Kuitenkin juominen voi yltyä vielä tästä ja silloin ihminen on vaaraksi itselleen, perheelleen, ympäristölleen ja yhteiskunnalle. Juominen on sinänsä siis sallittua, mutta voi olla myös kiellettyä. Siksi on helpompi muistaa, että se on pääosin kiellettyä. Muu on sallittua.

Mitä tästä on opimme ? Koska suomalainen ottaa vastaan iloisin mielin kieltoja, kannattaa luoda kaikista hauskoista ja mukavista asioista jollakin tavoin kiellettyjä. Kiellettyjen asioiden tekemisestä saa suurempaa nautintoa kuin sallittujen asioiden tekemisestä. Siksi kannattaa kieltää muitakin asioita kuin edellä mainitut nautinnot ja ilot. Ihan varmuuden vuoksi. Muu on sitten sallittua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti