maanantai 14. heinäkuuta 2014

Tosca

Tampereen oopperafestivaalien nimissä esitetään kaksi kertaa Puccinin ooppera Tosca. Ensimmäinen esitys oli perjantaina ja paikkana Aleksanterin kirkko. Toinen on 16.7. samassa paikassa. Hieman epäilytti kirkon salin akustiikka ja alttari opperan näyttämönä. Epäily oli kuitenkin turhaa, sillä niukka, mutta riittävä lavastus toimi kohtuullisesti tämän klassikko-oopperan raamina.

Nimiosassa lauloi Juhanna Rusanen-Kartano. Ja hienosti lauloikin eikä näyttelemisessäkään ollut moitittavaa. Hän ja Cavaradorrin roolin laulanut Petrus Schroderus hoitivat koko esitryksen tyylikkäästi kotiin. Jos Rusanen oli puolet oopperan valovoimaisuudesta, oli Schroderus neljännes. Loput jäivät muille laulajille. Ensimmäinen näytös oli hieman hapuileva. Valittiin kuuntelu- ja katselupaikaksi parvi, jonne musiikki kaikui ikävästi. Permannolla menivät toinen ja kolmas näytös huomattavasti maukkaammin. Toinen näytös oli oopperan helmi. Lopussa tilanne hieman pitkittyi, mutta dramaattiseen loppuun päästiin silti. Hauskana episodina oli nuoren tytön Helmi Hollströmin laulelma. Orkesteri Tampere Raw selvisi Hannu Bisterin opastuksella kohtuullisesti ja Seppo Kaarnalehdon lavastu oli ihan toimiva. Yleisöä oli kirkkosali puolillaan. Kannattakohan tämä mitenkään ?

Mainittakoon, että Petrus Schroderus kyllästyi Kansallisoopperan nuoleskeluun ja lähti poliisiksi Ouluun. Toivottavasti mieli laantuu ja hän palaa pysyvästi laululavoille. Laulu on helppoa ja luontevaa. Mutta Rusanen oli kuitenkin illan tähti. Vaikkei kyse ollutkaan laulukilpailusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti