tiistai 15. heinäkuuta 2014

Mitä jalkapallohuuman jälkeen ?

Kuukauden mittainen futishuuma on ohi. Elämäntoiminnot ovat muuttuneet jalkapallo-otteluiden televisiointien mukaiseksi. Tuttujen, sukulaisten ja naapureiden kanssa riittää small talk-aiheita illan ja yön otteluiden tapahtumista. Kaupan tuotteista suurin osa on liitetty sponsoroinnin tai jonkin muun asian suhteen jalkapalloon. Olohuoneen sisustus on kehittynyt eräänlaiseksi yhdistelmäksi jalkapallomediakeskusta ja grillibaaria.

Monet lehdet neuvovat futisfaneja selviytymään uudesta tilanteesta olemalla yhteydessä perheenjäseniin, työpaikkaan ja entisiin harrastuksiin. Siivousta, arkisia askareita ja viihdyttäviä harrastuksia voi käyttää lähiviikkojen masennuksen estämiseksi. Personal trainereiden ja psykologien palvelut ovat olleet alkuviikosta kysyttyä tavaraa.

Toimituksemme tutkimusryhmä "ei jalkapallosta selviä hengissä" on kysynyt asiantuntijoilta, mitä ihmiset itse voivat tehdä asialle. Vastaajina maamme johtavat psykologit, psykiatrit, lääkärit ja lehtien lääkäripalstojen toimittajat. Tässä käteviä ja helposti toteutettavia keinoja välttää jalkapallohuuman jälkeinen masennus ja aloittaa arkinen ja tasapainoinen elämä.

1. Osta marketista mölkky ja perusta kaupunginosaasi (jos asut maalla, koko kunnan alueelle) mölkkyjoukkue. Hanki joukkueelle manageri, sponsori, pelipaidat ja muodokkaiden tyttöjen cheerliider huutosakki. Tee tuttavuutta eri puolueiden napamiesten ja -naisten kanssa. Vaadi kaupunginvaltuustoa ja liikuntavirastoa rakentamaan kaupunginosaasi (kuntaasi) mölkkystadioni. Mölkyn avulla nuoriso pysyy pois kaduilta ja välttää syrjäytymisen, joka maksaa miljoonan per nuori. Kirjoita lehtiin veretseisauttavia kuvauksia mölkyn maailmaa pelastavasta luonteesta. Pidä avajaispuhe, kun mölkkystadioni lopulta rakennetaan ja avataan. Sinua alkaa naurattamaan, jos joku puhuu sanallakaan jalkapallon MM-kisoista.

2. Leikkaa naapurisi omenapuusta pari oksaa ja jätä ne oman pihasi nurmikolle. Seuraavana päivänä oma omenapuusi makaa oksattomana naapurin puolella. Kunnon ottelun aikaansaamiseksi vältä ilmaisemasta kiukkuasi millään tavalla naapurille, puhumattakaan, että ottaisit asian avoimesti puheeksi. Viikon sisällä postiluukusta kopsahtaa haaste, joka vaatii hyvän asianajajan ja paljon taustatyötä. Pahimmassa tapauksessa voitat heti käräjäoikeudessa mutta saatat onnistua pääsemään korkeimpaan oikeuteen asti. Se tarkoittaa vuosien vetkuttelua. Jalkapallo ei ole enää millään tavalla elämäsi agendalla.

3. Liity elitistisiin kumppaneihin, matchbox.comiin, naimisissa olevien pettämissivuille, ABC ja E-kontakteihin tai johonkin muuhun netin treffipalstalle. Kirjoita itsestäsi yliampuvan positiivinen, romantillinen ja dynaaminen kuvaus. Ota jonkun komean b-luokan filmitähden kuva ja liitä se profiiliisi. Kirjoittele itseäsi kymmenen vuotta vanhemmille kumppaneille intohimoisia runoja. Sovi kaikkien kanssa treffit samaan aikaan ja samaan paikkaa. Kolmannen kerran jälkeen olet häivyttänyt mielestäsi Messit, Neunerit, Robbenit ja Neymarit. Itse asiassa mietit uutta asuinpaikkaa Pohjois-Karjalasta, Kainuusta tai Pohjois-Pohjanmaalta ellet satu asumaan juuri siellä.

4. Osta netistä iso käytetty vene halvalla. Se on varmasti edullinen hankinta. Kun kuljetat sen rantaan huomaat pari pientä vikaa, jotka joudut korjaamaan. Korjattuasi viat, huomaat pari vikaa, jotka joudut korjaamaan. Korjattuasi viat, huomaat pari vikaa, jotka joudut korjaamaan. Korjattuasi viat, huomaat.... Sama jatkuu syvälle syksyyn, jolloin voit hommata kuljetuksen talvisäilytyspaikkaasi. Rahaa on kulunut sievoinen summa ja olet joutunut tekemään reippaasti ylitöitä rahoittaaksesi veneenkorjauksen. Sinulla on lieviä univaikeuksia ja saikullakin menee muutamia viikkoja. Tärkein on kuitenkin tapahtunut. Mielessäsi pyörivät aivan muunlaiset asiat kuin Brasilia, jalkapallo tai joku James Rodriques.

5. Myy asuntosi. Testaa asunnonvälittäjiä. Valitse halvin ja innokkain. Siivoa asuntosi esittelykuntoon. Sovi välittäjän kanssa sopiva hinta. Älä hermostu, vaikkei ensimmäisesaä näytössä käy ketään. Siivoa asuntosi seuraavaan näyttöön. Vaikkei ketää käykään esittelyssä, nautit asuntosi siisteydestä. Enää et voi tehdä mitään, koska paikat likaantuvat ja joudut kunnostamaan paikkoja seuraavaan näyttöön. Pudotat hintaa ja otat uusia valokuvia asunnosta. Ketään ei tunnu kiinnostavan edullinen asuntosi. Ostat kuitenkin uuden asunnon. Otat riskin, mutta olet positiivinen ihminen. Otat velkaa ja muutat uuteen asuntoosi. Vanha on tyhjä, muttei vieläkään yhtään tarjousta. Elämä alkaa olemaan aika piinallista. Jalkapallo ei kuitenkaan ole syynä levottomuuteesi, joten olet oikein iloinen.

6. Hanki koira. Mielellään joku Virosta salakuljetettu sekarotuinen pentu. Ala opettamaan sitä oikeille tavoille. Tekemään tarpeet ulkona, vähentämään haukkumista ja mattojen pureskelua. Tee lenkkejä neljä kertaa päivässä ja parannat omaa kuntoasi samalla. Hoida rokotukset, ruokakupit, kaulapannut ja sopivat koiranruoat. Tutustut nuoriin ja kauniisiin koiranulkoiluttajiin, joiden kanssa tulee jutusteltua koirista. Pikku hiljaa huomaat lenkkeileväai samaan aikaan jonkun tietyn ulkoiluttajan kanssa. Ehdotat koiranäyttelyssä käyntiä. Välillenne syntyy syvä suhde. Huomaat pian olevasi kihloissa ja opettelet agilityä. Huomaat pian olevasi naimisissa ja lapsikin on tulossa. Joskus mieleesi muistuu aika, jolloin pelattiin jalkapalloa. Se tuntuu kovin kaukaiselta.

7. Osta osakkeita. Alkuun pääsee jo muutamalla satasella. Alat seurailemaan kursseja, yhtiöiden tiedotteita ja erilaisia toimialoja. Ostat ja myyt varovaisesti. Tienaat hieman ja ostat lisää. Otat pieniä riskejä ja talletat voittoja, joilla hankit lisää osakkeita. Voitot saavat sinut innostumaan ja pyydät lainaa pankilta. Hajautat hienosti ja voitot kasvavat yllättävän suuriksi. Otat enemmän riskejä. Yhtäkkiä huomaat, että jotkut osakkeet ovat painuneet pahasti tappiolle. Otat lisää lainaa ja paikkaat menetyksiäsi ostamalla halventuneita osakkeita. Menetät lisää. Teet henkilökohtaisen konkurssin. Pääset velkasaneeraukseen, mutta menetät työsi. Pääset työllistämistöihin kunnan jalkapallokentän hoitajan apulaiseksi. Vedät viivoja kentälle ja leikkaat nurmea. Juniorit pelaavat palloa iltaisin ja vanhemmat rääkyvät vieressä. Mikään ei kiinnosta vähempää kuin jalkapallo.

8. Opettele laittamaan ruokaa. Telkussa on kymmeniä kokkiohjelmia, joista saa potkua ja uusia ruokaohjeita. Harjoittele ensin ohjeiden kautta. Kokeile keittoja, patoja, salaatteja. Tee leipää, piirakoita ja kakkuja. Kehittele pikku hiljaa omia versioita. Parasta ja varasta. Tee oman nimisiä ruokia. Mene huippukokkien kursseille. Tee vaikutus ja pyydä päästä ilmaiseksi harjoitteluun. Kehitä itseäsi ja opettele yhä paremmakai kokiksi. Kirjoita lehtiin uusia reseptejä. Osallistu telkun kokkikilpailuihin. Perusta omaa nimeäsi kantava ruokapaikka. Tee ruokaa vain parhaista aineista ja pienintäkin yksityiskohtaa huomioivia annoksia. Saat lisää asiakkaita ja palkkaat muutaman uuden työntekijän. Pian olet töissä aamuneljästä ilta yhteentoista. Muun ajan vietät "vapaa-aikaa". Joskus joku jalkapalloilijakin käy syömässä. Silloin muistat miksi aloitit laittamaan ruokaa.

9. Soita hätänumeroon ja kerro kärsiväsi jalkapallon MM-kisojen jälkeisestä masennuksesta. Pian hälytysajoneuvo on pihassasi ja palomiehet murtavat asuntosi oven. Sinut viedään ensiapuun. Kerrot vaivastasi. Sinut lähetetään aamulla mielisairaalaan lepäämään. Saat lääkkeitä masennukseen, piristykseen ja olon tasaamiseen. Tapaat muita saman diagnoosin saaneita ihmisiä. Pelaatte korttia ja käytte tupakalla. Ellet polta, nyt kannattaa aloittaa, koska sairaalassa kaikki muutkin polttavat. Siellä kun ei ole muuta tekemistä kortinpeluun lisäksi. Parin viikon kuluttua olet aika huonossa kunnossa. Lääkkeet sekoittavat pääsi. Pidetään hoitoneuvottelu. Sinä olet aiheena. Lääkäri kysyy mitä pitäisi tehdä. Et tiedä. Pääset kotiin eli avohoitoon. Varmuuden vuoksi lääkkeiden annostelua lisätään. Käyt tapaamassa kerran viikossa psykologia tai sosiaalityöntekijää tai kodinhoitajaa, jos saat varattua ajan. Puhutte joka kerta samoja asioita. Elämä sujuu hiljaista tahtia, muttet ajattele lainkaan jalkapalloa.

10. Ilmoittaudut tanssikursseille. Olet aina ollut aika huono tanssija ja itsetuntosi on heikko. Opettelet tangon ja valssin alkeleet. Huomaat oppivasi uusia askeleita. Opettelet foxtrottia ja sambaa. Kehityt tanssimisessa ja päätät mennä lavatansseihin. Tanssi sujuu helposti. Pyörittelet naisia vaivattomasti. Uskallat jopa puhua samaan aikaan kun tanssit. Pian olet parkettien partaveitsi. Sinulle hymyillään ja hakuusi vastataan myönteisesti. Tapaat mukavan naisen. Itse asiassa useita mukavia. Pian olet lemmen pauloissa. Elämäsi muuttuu paremmaksi ja jatkuu joko kohdan 3. tai 6. mukaisesti. Jalkapallo ei ole kuitenkaan mukana kuvioissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti