perjantai 29. marraskuuta 2013

Viron viinarallia aiotaan suitsia

Valtiovarainministeriö aikoo käynnistää laajan tiedotuskampanjan, jolla pyritään rajoittamaan Virosta tuotavaa viinan, viinien, oluiden ja muiden alkohojuomien tuontia. Vuosittain tuontijuomion osuus on kasvanut. Viimeeksi 12 prosenttia vuodessa. Viime vuonna tuotiin juomia 85 miljoonaa litraa. Jos lasketaan pois lapset, sairaat ja muuten matkustamisestyneet ihmiset, ja ajatellaan, että pari miljoonaa ihmistä käy vuosittain Virossa, tuodaan alkoholia 40 litraa per nuppi. Moni sanoo, ettei ole käynytkään Virossa. Sitten määrä on tätäkin suurempi. Valtio menettää verotuloina satoja miljoonia. Siksi valtiovarainministeriö on käynnistämässä kampanjan. Tässä otteita uudesta kampanjasta.

1. Satamaterminaalissa seurataan maihin tulevia matkustajia, jotka työntävät isoa juomalastia kärryissä. Heitä puhutellaan kovaäänisten kautta: " Hei, te sinitakkinen herra, mihin te tarvitsette kolmeakymmentä lonkerolaatikkoa, kahtakymmentä olutlaatikkoa ja kymmentä kossulaatikkoa kotona. Jos juotte tuon kaiken itse, valtiolle tulee alkoholihaitoista seuraavia kuluja: sairaalakulut terveyskeskuksessa 10.000 €, sairauskulut eritysterveydenhoidossa yliopistollisessa keskussairaalassa 35.000 €, lasten huostaanottokulut 600.000 €, poliisi- ja putkakulut 40.000 €, hautausavustus, 500 €, sairausvakuutuspäivärahakulut 25.000 €, leskeneläke 50.000 €. Luuletteko te, että Suomen kansa ja erityisesti teidän naapurinne ja työkaverinne ovat valmiita rahoittamaan tämän teidän viinanjuontinne. Ette maksa tästä törpöttelystä yhtäää alkoholiveroja, joten kaikki kaatuu tavallisten suomalaisten niskaan."

2. Kotiin terminaalista tulevan henkilön pakettiautoa seurataan kotiin ja hänelle tulee päivittäinen valvonta. Mikäli henkilö ei viikon aikana järjestäkään luvattuja häitä, hautajaisia, 50-vuotissynttäreitä, nimipäiviä, varpajaisia, polttareita tai pikkujouluja, valvova viranomainen pyytää henkilöä täyttämään tullin kaksikymmentäsivuisen raportin eli alkoholin salakuljetuskyselyn. Kysely käsitellään valtiovarainministeriön viinarallin vastaisessa yksikössä ja se julkaistaan paikallisessa sanomalehdessä seuraavalla viikolla. Varsinaista henkilöä ei tietosuojalain mukaan voida paljastaa, mutta yksityiskohtaiset tuntomerkit henkilöstä, asunnosta ja työpaikasta kuvaillaan tarkasti. Veikkaus perustaa uuden vedonlyöntikohteen, jossa voi voittaa miljoonan, jos arvaa viinantuojan henkilöllisyyden.

3. Satamaterminaalin aulaan tehdään viinarallin haitoista ja kärsimyksistä kertova näyttely. Viinanjuonnin haitoista kertovat paikan päällä aito pultsari, eronnut äiti lapsineen, ministeriön viinarannin ohjeistusta valmistellut virkamies ja työuupumuksen takia sairauslomalla oleva lääkäri ja sairaankuljetusauton kuljettaja. Ulkona pihalla on mielenosoituskulkue, jossa palkatut opiskelijat huutavat joukolla iskulauseita kuten: " Alas viinaralli, ota meistä malli ", Isä kantaa Viron viinaa, perhe kärsii pahaa piinaa".

4. Alkon myyjät alkavat tekemään kotikäyntejä tullin ilmoittamien viinarallihenkilöiden koteihin. Alkolaiset kertovat työuupumuksestaan, työttömyyden pelosta ja vähentyneestä myynnistä. Samalla he ehdottavt sopimusta Virottomasta vuodesta Alkon ammattiliiton kanssa. Osanottajien kesken arvotaan lomamatka Kanarialle ja risteily Tukholmaan kahdelle. Pienempinä palkintoina Alkon uutuustuotteet kirjanen, Riedelin lasisarja ja pullonavaaja. Kampanjan kustantavat yhdessä Alko ja SAK.

%: Yle käynnistää kampanjan "Viinarallista selviytyneet". Tositv-ohjelmassa seurataa entisiä viinarallin osanottajia. Pekka N. (nimi muutettu oli ennen viikottainen viinaralliajaja. Reissut kestivät joskus päivän, mutta joskus matkaan kului kokonainen viikko. Sitten Pekka tapasi tutussa lähiöpubissa Sirkan (nimi muutettu). Sirkka oli ostarin Alkon myyjä. Pekalle valkeni, että Alkossa oli laaja valikoima hyviä juomia, ystävällinen henkilökunta ja kohtuulliset hinnat. Nyt Pekka käy päivittäin Alkossa ja ostaa saman, tutun lastin: ison kossun, kymmenen bisseä ja viisi lonkkua. Eli päivän annoksen. Samlla hän tapaa myös ystävänsä Sirkan. "Kustannukset ovat pysyneet lähes samoina ja nyt juominen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Verot tulevat kattamaan tulevia alkoholihaittoja. En tiennytkään, että Alkossa myydään niin paljon laatuviinejä. Itsekin ostan jouluksi pullon jotain vähän laadukkaampaa punkkua. Se on niin hyvää kinkun vai oliko se suklaan kanssa". Jokaisessa ohjelmassa esitellään uusi tosielämän sankari. Ohjelman odotetaan keräävän katsojia yli puoli miljoonaa lauantai-iltaisin. Verotuloja odotetaan saatavan valtionvarainministeriön kassaan sata miljoonaa kuukaudessa. Valtiovarinministeri Jutta Urpilainen kertoo joka ohjelmassa eri luvut verojen määrästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti