tiistai 26. marraskuuta 2013

Tynkä euroviisut

Lukuisat maat ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä euroviisuista. Turkki, Bulgaria, Tsekki, Slovakia, Serbia, Kroatia, Kypros, Luxenburg, Andorra, Lichtenstein, Marokko (?) ovat kertoneet syyksi rahapulan. Osanottomaksu on 20.000 €. Turkki on ilmoittanut järjestävänsä Turkvisionin eli omat laulukisat kaikkien maiden kanssa, joissa on turkkilaisvähemmistö. Tällä periaatteella Neuvostoliitto voittaisi tällaiset kisat, Venäjä olisi toinen ja Turkki kolmas. Saksa olisi varmaankin neljäs ja Puola viides.

Tanskanssa järjestettävä kisa on siis supistumassa tynkäkisaksi. Katsojien kannalta se on pelkästään hyvä uutinen. Karsinta voi olla näillä näkymin yksipäiväinen. Kotimaamme lauluntekijöillä ja esiintyjillä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet päästä loppukilpailuun ja sijoittua kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Järjestäjämaa haluaisi olla tietenkin Euroopan keskipisteenä kolme päivää, mutta tosiasiassa se on keskipisteessä korkeintaa yhden päivän kuten ennenkin. Vapaaehtoinen poisjättäytyminen on parempi vaihtoehto kuin karsinta. Joka tapauksessa muut maat aikovat osallistua ja niiden joukossa pieni Suomi. Sitten kun Suomi jää pois kisoista, menee sekin lööppihehkutus, uuden julkkiksen elämänkaaren ruotiminen, naapurimaiden äänestäminen, naapurien solvaaminen kun eivät äänestäneet meitä ja terve kateus pohjoismaiden kisamenestyksestä.

Kaikenkaikkiaan Euroviisut on hyvin tunteisiin käyvä ja interaktiivinen ohjelma, joka lisää kansojen välistä yhteistyötä ja avunantoa. Tai ainakin ymmärtämystä. Tai luottamusta, tai luottamuksen puutetta, tai katkeruutta. No, ainakin telkun tuijotusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti