maanantai 11. marraskuuta 2013

Ruokaa halvalla ?

Nyt näyttää hyvältä. Ruoan hintojen odotetaan laskevan 9 % tai 11 %, riippuen minkä median uutisia lukee. Tässä olivat hyvät uutiset.

Tosiasiassa ruoka-aineiden maailmanmarkkinahinnat ovat oikeasti vahvassa laskussa. Sadot ovat olleet hyviä. Maissin hinta laskee kymmeniä prosenttaja vaikka vastaavsti sokerin ja kaakaon hinnat nousevat kymmenkunta prosenttia. Kun sitten lasketaan mitä vaikutusta maailmanmarkkinahinnoilla on kaupan hintoihin, alkaa huonojen uutisten vuoro. Kaupan edustajat alkavat laulaa tuttua laulua myyntikustannusten kasvusta ja niin edespäin. Sitä paitsi hintojen odotetaan tasaantuvan ensi vuoden puolivälissä. Tähän on totuttu bensiinihintojen kanssa. Öljyn maailmanmarkkinahintojen laskiessa, bensan hintakin laskee muutamia senttejä. Hintojen nousu kuitataan suoraan asiakkaan pussista.

Kuitenkin hyviä uutisia on lisää. Kahvin hinta on laskussa. Luit aivan oikein. Kahvin hinta putoaa. Se taas lisää pullan, sokerin ja maidon kulutusta, joten tulos on sama. Eli kaiken kaikkiaan homma jatkuu entiseen malliin. Varsinkin Suomessa elintarvikkeiden hinnat pysyvät tutun turvallisesti erittäin kalliina.

Päätä raporttini maailman kaikkien elintarvikkeiden raaka-ainevarastojen keskusvaraston viljasiilosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti