perjantai 28. joulukuuta 2012

Berliini on maa

Viikko Berliinissä todisti sen. Berliini ei ole kaupunki vaan maa. Viikossa ehtii saamaan pintapuolisen raapaissun tästä historiallisesta paikasta. Joulu köllähti nopeasti ohi. Joitakin kommentteja ja omakohtaisia havaintoja aiheesta Berliini.

Joulutorit. Niihin törmättiin eri puolilla kaupunkia. Paras oli kuitenkin Gendarmenmarktilla. Sinne maksoikin yhden euron sisään. Joulumarkkinoille tai -toreilla on paljon syötävää kuten glyhweinia, makkaroita, paahdettuja manteleiden, piparkakkuja, kuivakakkuja, karkkeja jne. Ihmiset seurustelevat kuuman juoman kera ja se synnyttää oman toritunnelman. Käsityöläisiä on myös paljon. Gendarmenmarktilla oli iso, lämmin teltta, jossa oli varmaankin sata pikkumyymälää. Koruja, vaatteita, kynttilöitä, puuesineitä yms. käsityötaidetta oli runsaasti. Kohokohtana oli kirkkaan punaisesta nahasta tehty käsilaukku. Hinta 850 € !!! Kaikenkaikkiaan kävimme ehkä noin kuudella-seitsemällä torilla Potzdamer Platzilla, Alexanderplatzilla, Kurfursterdamilla.

Ruokapaikat. Erimaalaisia ruokapaikkoja on runsaasti. Paras kokemus oli intialainen Amari Kreuzbergissa. Kokeilimme myös thaimaalaista, italialaista, saksalaista, amerikkalaista ja meksikolaista keittiötä. Päivällisten hinnat kahdelle vaihtelivat juomineen 18-38 euron välillä. Halpaa. Erityismaininta ja suositus annettakoon Kretzbergin Oranienstrasselle. Sieltä löytyy kaikenlaista kivaa pienellä alueella. Myös Prenzlauer Bergin Schönhauser Allee ja sen ympäristö on rikasta ravintola-aluetta.

Saksalainen olut ja makkara. Kävimme parissa baierilaisessa bräuhausessa ja yhdessä uuden aallon olut/makkara ravintolassa. Tämä jälkimmäinen paikka oli erikoinen, jossa myytiin moderneja erikoisoluita ja tarjolla oli vain makkararuokia. Avogrillillä pojat paistelivat erilaisia, nyrnbergin ja thyringenin makkaroita. Sinappejakin oli monenlaisia ja tietenkin kylmää perunasalaattia. Jollakin lailla pidän näistä molemmista tyyleistä. Kuitenkin katutason currywursit jäivät syömättä, koska joulunaikana Schnell imbissit olivat kiinni. Berliner weisse tuli sentään kokeiltua, vaikka se onkin kesäjuoma. Maljamaisessa lasissa on mainittua erikoisolutta, johon on sekoitettuna vadelma- tai waldbeeresiirappia. Juodaan pillillä. Makeaa.

Joulutunnelmaa. Joulun aatonaattona käytiin ranskalaisessa kirkossa konsertissa. Kirkon kuoro oli saanut kumppaneikseen kamariorkesterin ja laulukvartetin. Ohjelmisto oli monipuolista. Kirkkokuoro oli aika huono, mutta bändi ja laulajat esittivät ajoittain uudenaikaista joulumusiikkia. Mielenkiintoinen tuttavuus oli säveltäjä Frank Bridgen kaksi kaunista kappaletta. Tätä pitää kuunnella lisää. Aattona kävimme toisessa kirkossa aivan sattumalta. Jouluvesperia esitettiin nuorten näyttelijöiden ja lapsikuoron säestyksellä.

White Trash Fast Food. Itselleni oli elämys käydä tässä monenkirjavassa ravintolassa, jossa on hauskat ruokalistat ja mainio ruoka. Seinillä on kaikenlaista erikoista kamaa. Ravintolassa on useita kerroksia, mutta se on avointa tilaa. Pikku esimerkki ruokalistalla. "Sipulirenkaat maksavat euron, koska niiden valmistaminen on piikki kokin pyllyssä". Tätä paikkaa mainostetaan myös huippuhampurilaistaan. Totta puhutaan. Missään en ole saanut yhtä maistuvia hamppareita kuin White Trashissä. Ihana Blondi söi Bouilabassea, jossa oli keittoliemi, erillisenä grillattua kalaa ja katkarapuja ja jotain merenelävää, jota emme tunnistaneet + leipäää & salaattia. Paikassa on myös musiikkia ja bändejä, vaikkei viime lauantaina ollutkaan. Suosittelen.

Booz Brothers. Tämänniminen punkabilly orkesteri soitteli Kreuzbergin Wild at Heart klubilla. Paikalla oli vain muutama kymmenen ihmistä. Musa oli tuutista, tautista ja nopearytmistä. Punkbändi elementissään. Pikkuinen klubi oli itsessään sisustuksellisesti vapaamielinen. Samantyyppisiä berliinihenkisiä paikkoja oli muuallakin. Kreuzbergissa vedettiin röökiä aika monessa baarissa, joka ei tuntunut yhtään mukavalta.

Hobbit. Käytiin sitten katsomassa tämä Taru sormusten herrasta uutuus. Eka kertaa 3Dleffa meikäläiselle. Elokuva kesti kaksi tuntia 40 minuuttia ja siinä oli väliaika. Kolmiulotteisuus oli maukasta, kun välillä esineitä viuhanteli pään ohi. Osittain kuva oli myös jotenkin epäaito tai piirrosmainen, vähän niinkuin entisaikojen Wiew master kuvat. Liput maksoivat 29 € kahdelta eli melko kallista. Elämys sinänsä.

Lämmin ilma. Ensin tuli vettä ja sitten tuli lunta ja sitten tuli taas vettä. Sunnuntaista alkoi lämmin, sää ja päivän ylin lämpötila oli kymmenen asteen kieppeillä. Iltapäivisi rivautteli hiema vettä, mutta ei haitannut. Maa oli siten sula ja vaikka pimeys oli sankka, oli nautinnollista käppäillä ulkona katselemassa Brandenburg Toria, Sony Centeriä tai Unter Den Lindeniä.

Adina ApartmentHotel. Tämä Checkpoint Charliessa sijaitseva huoneistohotelli oli mainio paikka. Keskeinen sijainti. Erillinen makuuhuone ja olohuone/keittiö antoivat mukavasti tilaa. Aamulla oli makoisaa käydä alakerran saunassa ja uima-altaalla. Sitten nautiskeltiin itse tehty aamiainen. Hyvä, kohtelias ja avulias palvelu. Siivooja tiskai astiatkin. Varustukseen kuului astianpesukone, pyykinpesukone ja erillinen kuivausrumpu. Kahdesta telkusta tuli saksaksi doupattua ohjelmaa. Hävettää tunnustaa, ettemme käyneet itse Checkpoint Charliessa, vaikka se on muutaman sadan metrin etäisyydellä ostoskatu Friedrichstrassen päässä.

Hackescher Höfe. Lähellä Alezanderplazia ja Hackesher Marktia on tämä ainutlaatuinen pihakokonaisuus. Kerrostalokorttelissa on isoja ja pieniä pihoja. Jokaisella pihalla on katutasossa erilaisia käsityöläispajoja. Pihoja on ainakin kahdeksan. Taide-esineitä, työpajoja, suklaapaja, koruja, viininmaistajaisia, teatteri ja elokuvateatteri jne. Todellinen kulttuurimäjäys. Käy täällä jos käyt Berliinissä, et kadu !

Gallerie Lafayetten herkkupuoti. Tämä luksusostoskeskus sijaitsee Friedrichstrassella. Tarjolla on kaikkea kallista. Mutta kohokohta on sen herkkupuoti. Sillä on aivan mahtavia tuotteita herkkusuille. Ja paikassa voi myös istahtaa lasilliselle tai syödä jotain pikkupurtavaa. Myös KaDeWe (Kaufhaus des Westens !) Kurfurtendamilla on shokeeraava lukuisten pikkubaarien ja jättimäisen kokonsa takia, mutta Lafayetten herkkukauppa on tyylikäs ja sopivan pieni. Suussa sulaa, katselipa minne tahansa. Kassalla oli myynnissä tuoreita tryffeleitä. Ellen muista väärin, hintakin oli parin tonnin luokkaa.

Tällaiseen voi törmätä Jouluna Berliinissä. Ja sanonpa vaan, että normaaliin aikaan kaupungista löytyy vielä kaksin verroin mielenkiintoisia kohteita. Berliini on fuusiota itä- ja länsi-Saksasta, Turkista, Saksasta, menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta. Siksi se on maa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti