keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Tähystyksessä

Kävin tänään suoliston tähystyksessä. Sitä varten edellisenä päivänä tulee nauttia vain liemiruokia ja illalla juoda suoliston tyhjentävää nestettä. Nestettä joutuu urakoimaan neljä litraa, litran tunnissa. Neste on äitelän makuista ja sen juominen on ihan oikeata hommaa. Ainakin neljäs litra menee alas puoli väkisin. Tähystysaamuna juodaan vielä yksi litra. tällä suoli tyhjenee tähystystä varten. Toimenpidehuoneen pukuhuoneessa puetaan sairaalan housut paita ja sukat.

Itse toimenpide on seuraavanlainen. Suoleen työnnetään letku, joka täyttää suolen ilmalla ja näin letkun päässä olevan kameran kautta on helppo tarkastella suolen tilaa. Tällä kerralla (kolmas kerta minulle) ilman puhaltaminen ja letkun työntäminen oli aika epämiellyttävä kokemus. Suolten mutkissa vatsassa tuntuu kohtuullisen kovaa painetta tai puristusta. Toimenpide kestää muutaman minuutin, ehkä enintään viisi minuuttia. Jälkikäteen vatsaan jää ilmaa, joka täytyy purautella sopivassa paikassa ulos.

Sain terveen paperit. Kaikenkaikkiaan tämä on hyvä toimenpide ja pienistä kivuista huolimatta terveenä on iloista elellä. Terveydenhuollon (vai onko tämä sairaanhoitoa ?) toimenpiteet ovat tällaisissa tapauksissa hyvät ja turvalliset. Sairauksien ennaltaehkäisy on varmasti tärkein tavoite, mitä terveydenhoitojärjestelmämme voi tavoitella. Se on järkevää sekä kansalaisten näkökulmaste että yhteiskunnan talouden näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti