torstai 24. huhtikuuta 2014

Kansanedustajat matkustelevat

Kansanedustajat ovat paljon matkoilla. Suomi on kansainvälinen maa, joten on tärkeää, että kansanedustajat ovat verkostoitumassa, luomassa suhteita eri maiden välille, lisäämässä kauppa- ja kulttuurisuhteita, tapaamassa muiden maiden kollegoja ja tutustumassa globaaleihin ongelmiin. Itselleni tulee mieleen, että naapurimaat Ruotsi, Norja, Tanska, Venäjä, Viro, Saksa ovat matkakohteina. Tai sitten isot kauppakumoppanit, jotka ovat osittain samoja maita. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Mitä kannattaa matkustaa maihin, joiden kanssa homma toimii? Kansanedustajat ovat vierailleet mm. Mongoliassa, Ecuadorissa, Singaporessa, Vietnamissa, Kanadassa ja Norsunluurannikolla. Tavallinen taatelintallaaja ei heti ymmärrä, miksi valtion varoja "törsätään" tällaiseen matkailuun. Valitettavasti köyhä kansa ei ole jyvällä villakoiran ytimestä.

Asia on nähtävä kansan edustajan roolin näkökulmasta. Ja painotan nyt edustaja sanaa. Edustaja edustaa kansaa tai ainakin häntä äänestäneitä kansalaisia. Hänen tehtävänään on edustaa kansalaisten puolesta monenlaisissa tehtävissä. Monetkaan meistä eivät ole käyneet Mongoliassa tai Norsunluurannikolla. Kansanedustajat uhraavat kallista aikaansa, jotta hän edustaisi meitä noissa maissa. Silloinhan me voimme matkustaa edustajan välityksellä. Siitä ei tule meille suoranaisia kuluja vaan voimme painaa duunia työpaikalla ja istua oma kulta kainalossa kotisohvalla. Samaan aikaan kansanedustaja raataa tehtävässään Vietnamissa ja Singaporessa meidän puolesta.

Ajatellaan nyt vaikka edustaja Sasia. Hän kertoo matkustavansa 82 päivää vuodessa. Kun eduskunta istuu Arkadianmäellä vuodessa 190 päivää, edustaja Sasi edustaa äänestäjiä lähes puolet työajastaan. Näin häntä äänestäneet voivat iloita jatkuvasti uusista elämyksistä ja matkakohteista. Huonommin on tietysti niillä kansalaisilla, joiden ehdokkaat eivät ole menneet läpi eivätkä siten pääse matkustamaan lainkaan. Näiden ihmisten mieli on varmasti matalalla ja he joutuvat harkitsemaan henkilökohtaista matkustamista ja suuria taloudellisia uhrauksia. Elämä ei ole tasa-arvoista, mutta kyse on tietysti myös siitä ketä äänestää. Vihjeenä sanoisin, että kannattaa äänestää kokeneempaa edustajaehdokasta. Hän menee todennäköisimmin läpi ja hän osaa valita sopivia matkakohteita. Joka tapauksessa, on syytä iloita kansan edustajien uhrautuvasta roolista ja antaumuksellisesta työotteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti