perjantai 18. huhtikuuta 2014

Jerusalem 24 h

Teema esitti pitkänäperjantaina koko päivän ohjelmaa jerusalem 24 h. Dokumenttiohjelma kertoo Jerusalemin historiaa ja nykyihmisten elämää asukkaiden kautta. Erilaisten ihmisten elämäntilanteita seurataan koko päivän ajan. Tavallisia ihmisiä, joita yhdistää sama ristiriitainen kaupunki. Kuitenkin ihmiset ovat hyvinkin erilaisia ammatin, elämäntilanteen, perheen, menneisyyden, aseman, uskonnon jne lukemattomien eri tekijöiden takia. Ihmiset kertovat elämästään, menneisyydestään, arjestaan.

Jerusalem on ristiriitojen tyyssija. Historia on niin täynnä ristiriitoja, epäoikeudenmukaisuutta, sotia, terroritekoja. Jerusalem tunnetaan muslimien ja juutalaisten kaupunkina, mutta myös lukuisat kristilliset suuntaukset ovat edustettuna. Ristiriiden heijastuvat myös ihmisten arkeen. Kuitenkin elämä kulkee eteenpäin. Yhdistynyt kaupunki on vain harvojen toiveena. Kukaan ei kuotenkaan halua antaa periksi. Fanaattisuus elää puolin ja toisin ja monin puolin. Sitä vahvistaa arabimaailmaa ja juutalaisten maailmaa jakava muuri.

Tärkeintä ovat kuotenkin arkiset ihmiset arkisine toimineen. Käydään töissä, sukulaisissa, juhlimassa. Ihan niinkuin meilläkin. Kuusi miljoonaa ihmistä yrittää elää elämäänsä. Jordanialaiset, israelilaiset, palestiinalaiset, passeja, kulkulupia, asumislupia.

Hieno dokumentti, joka ei asetu millekään puolelle vaan kuvaa tätä sekoitusten tarkkasilmäisellä ja monipuolisella otteella. Ohjelma imaisi itseni tunneiksi mukaansa koskettavalla ja kysymyksiä herättävällä tavalla. Ohjelma seurasi oikea-aikaisesti vuorokauden tapahtumia. Kellonajat olivat samat kuin meilläkin. Ohjelma loppui lauantai-aamuna klo 6. Tässä oli nykypäivän kiirastulta, jonka esittäminen pitkänäperjantaina oli täysosuma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti