perjantai 4. huhtikuuta 2014

Maalaismarkkinat uuteen nousuun

Hieno, aurinkoinen sää hellii Tampereeen Keskustoria. Tori on täynnä myyntipaikkoja. Maalaismarkkinat ovat käynnissä. Kun tarkemmin katselee kyse on oikeastaan ulkoMaalaismarkkinoista. Tarjolla on Hollannin juustoja, Italian juustoja, Saarenmaan juustoja ja irkkukoruja. Paikallista väriäkin on paljon. Myydään huiveja, pölypusseja, muikkuja, hillopurkkeja, leipää, pikkuleipiä, kakkuja ja viinereitä. Torilla on hieno fiilis ja maukkaat tuoksut tulvahtelevat sieltä täältä. Tekee mieli ostaa kaikkea, ainakin jos on nälkä. Ostohalut rauhoittuvat, kun alkaa katselemaan hintoja ja vertaamaan kauppojen ja markettien hintoihin. Parmesaanipalan hinnaksi tulee helposti toista kymppiä. Samoin Goudan. Tarjousviinerit maksava parui euroa kappale ja kääretortun saa vajaalla kympillä. Toisaalta jotain voi maksaa torin elämästä, tuoretuotteesta tai juustokiekosta leikatusta juustonpalasta. Itse asiassa syön vieläkin viime syksynä samaiselta torilta ostettua lemoncurdia, vaikka aikaa on kulunut jo yli puoli vuotta ja se on suussasulavan hyvää. Paistetut torin muikutkin ovat maukkaita, mutta parilla eurolla saa tuoreita muikkuja (isompia) kaupasta.

Torimyynnissä pitäisi olla jotain enemmän omaperäistä. Voisiko juustonpaloja myydä huutokaupalla ? Myyjä leikkaa palan parmesaania ja sanoo pohjahinnaksi vaikka vitosen. Sitten ostajat huutavat ja nostavat hintaa. Katsojia ainakin riittäisi. Samalla tavalla helppoheikkejä myymään muovikassillisen viinereitä, kakkuja ja leipiä. Torilta puuttuu kaupanteko. Tinkiminen. Sen myötä tulisi myös enemmän vuorovaukutusta ja markkinameininkiä. Kuka kaluaisi varastaa tämän vanhan torikulttuurin idean ? Tämä voisi olla myös Maalaistorin idea. Enemmän sähinää ja toimintaa, showta. Ehkä silloin myös kaupanteko alkaisi kannattaa ja ihmiset saisivat kotona pohtia mitä tuli ostettua ja mihin hintaan. Tai selitettyä vaimolle, kuinka halvalla sain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti