tiistai 11. syyskuuta 2012

Viisauden hammas vietiin

Takahampaasta lähti osa pois. Pala näytti hampaan osalta. Hammasta särki monena yönä enkä pystynyt puremaan oikealla puolella. Lopulta sain aikaiseksi soittaa hammaslääkärille. Aikoja oli vasta lokakuussa. Valitin särkyä. Sain pikkuajan.

Tässä välissä on kerrottava, että pitkähkö urani hammaslääkärin tuolissa on ollut vaihteleva, mutta yllätyksiä täynnä. Väliin keskiaikaiset porat ovat koetelleet hermojani. Välillä suuni on ollut täynnä muottivahaa. Juurihoito on ollut arkista hommaa kuin autolla ajaminen. No, ehkä hieman liioittelen, mutta suhtaudun hammaslääkärillä käyntiin aina hieman kuin lopunaikoja odotellassa ja syvää nöyryyttä tuntien.

Kerron vielä, että nykyinen hammaslkääkärini on parasta mitä minulle on viime vuosikymmeninä sattunut. Hän on iloinen, nopea. Hammaslääkärin ja hammashoitajan yhteistyö on iloista ja tekokasta. Kaikenkaikkiaan tunnelma on rento ja rauhoittava.

Menin siis vastaanotolle. Odotin, että hän länttää hampaaseeni tilapäisen paikan ja pyytää varaamaan kunnon ajan lokaluulta. Veikkasin väärin. Hän katseli hammasta ja sanoi, että on kaksi vaihtoehtoa. Juurihoito tai hampaan poisto. Hampaassa on iso reikä ja juurihoitoa on aika hankala tehdä. Hän ehdottaa hampaan, siis viisauden hampaan, poistamista. Mietin sekunnin ja uskoin lääkäriäni. Otetaan se pois. Hoitaja kävi katselemassa, oliko seuraava potilas tullut. Hampaaseen painettiin puudutuspiikki ja sain 600 buranan. Ajateltiin, että odottelen puudutuksen tehoamista, sillä aikaa kun seuraava potilas hoidettaisiin. Häntä ei ollut kuitenkaan vielä paikalla. Hammaslääkärini sanoi, että hoidetaan tämä sitten. Itse asiassa hän mainitsi etunimeni ja sanoi, että hoidetaan minut sitten. Ehdin siinä hetkessä jo murehtimaan omaa toivotonta kohtaloani. Mielessäni viisauden hampaan poisto on eräs niitä viheliäimpiä juttuja mitä tiedän. Taas kerran hammaslääkärini osoitti loistavaa ammattitaitoa. Hän sanoi, ettei tämä koske, tuntuu vain että työskennellään. Ja niin myös tapahtui. Hän työskenteli ja minä kuuntelin. Lopulta hampaan juuret rutisivat ja antoivat periksi ja viisaudenhammas oli pois. Katselimme yhdessä hammasnmurikan reikää. Sain tekjstiilitollon suuhuni ja muutaman palasen mukaani. Buranaakin annettiin mukaani. Vastaanopttovirkailija veloitti käynnistäni 50 euroa. Hampaan kiskominen on halvempaa huvia kuin paikkaaminen.

Viisaudenhammas on pois. En ehtiinyt pelätä. Ei suurempaa kipua. Taidan olla hengissä. Tarinalla on myös opetus. Ei kuitenkaan: Harjaa hampaat joka päivä tai Älä syö karkkia tai juo limsaa. Valitse hyvä hammaslääkäri ! Se on kaikki kotiinpäin (vaikka maksaisikin vähän enemmän).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti