torstai 1. tammikuuta 2015

Uuden vuoden päivän ohjelma

Uusi vuosi tuo eteen kasapäin uusia asioita. Sen takia Uuden vuoden päivä kannattaa viettää perinteisissä merkeissä.
Ensin tietysti herätään perinteisellä tavoin. Sen jälkeen pukeudutaan juhla-asuun ja avataan telkku. Statens presidenten talar. Presidentin puhetta tulee seurata seisoen. Miehet asennossa ja naiset levossa. Lopuksi lauletaan yhteislauluna Maamme, Porilaisten marssi ja asianomainen maakuntalaulu. Tässä olikin päivän juhlallisin osuus.

Puheen jälkeen juodaan päiväkahvit. Se käykin hyvin, sillä telkusta tulee Wienin filharmonian monituntinen konsertti. Kannattaa varata tarjolle paljon erilaisia viinereitä, jotta jaksaa kuunnella kaikki viinerivalssit ja -marssit. Tämän jälkeen on syytä lähteä iltapäiväkävelylle. Jokin tuttu reitti kaupungin keskustassa on hyvä. Ei kuitenkaan sellainen, jossa on paikallisia juomaloita tai soittoruokaloita. Matka on syytä kävellä rauhallisesti, ettei rasitu liikaa ja että jaksaa viettää lopun päivästä perinteisellä tavalla. Usein olo on tässä vaiheessa niin seesteinen, että pysty ajattelemaan muuta kuin kotiinpaluuta askele askeleelta.

Tämän jälkeen ruokakin alkaa maistua. Ainoa ehdottomasti kelvollinen ruoka on hernesoppa. Kun aattona on mussutettu perinteistä aattojuhlaruokaa kuten nakkeja, perunasalaattia, sipsejä ja pitsaa, elimistö kaipaa jotain todellista. Herdari on juuri sitä. Siinä ei ole mitään herkuttelun tai nautiskelun makua vaan kyse on puhtaasta velvollisuudesta. Sitä paitsi hernekeittoon voi upottaa periaatteessa kaikki joulun jäännösruoat kinkusta rosolliin. Ruokailun jälkeen/ohessa voi alkaa seuraamaan Carmisch-Partenkirchenin uuden vuoden kisoja. Kyse on tietenkin mäkihypystä ja Saksan-Itävallan mäkiviikosta. Ohjelma lähetetään maksulliselta kanavalta. Tavllinen köyhä kansa voi keskittyä jenkkien halpissarjojen uusintoihin ja nauhoitettuun koosteeseen iltayön tunteina. Todelliset uuden vuoden ja penkkiurheilun ystävät ovat tietenkin tilanneet tämän ainoan oikean maksullisen kanavan.

Sitten on vuorossa päivän kohokohta. Yleensä tässä vaiheessa mennään johonkin yksinäiseen paikkaan kuten makuuhuoneeseen. Uuden vuoden lupaukset tehdään kirjallisesti ja suljetaan kirjekuoreen. Kirje lähetetään Valtioneuvoston Kansantalousosaston Uuden vuoden lupausten toimistoon. Lupaukset voi laittaa nimimerkillä, mutta osoite on syytä liittää täydellisenä mukaan. Lupaustarkastajat tulevat tekemään kotikäyntejä ja tämä on mahdollista vain oikean osoitteen myötä. Tämän kaiken jälkeen on syytä hieman levätä ja alkaa miettimään seuraavaa työpäivää ja siihen liittyviä tehtäviä. Hyvä työntekijä orentoituu uuden vuoden tehtäviin vakavasti ja tositarkoituksella, mikäli työpanoksen parantaminen oli merkitty uuden vuoden lupauksiin. Ellei ollut, voi vaikka makoilla sängyllä ja haaveilla uudesta elämästä, lottovoitosta tai ihanasta elämänkumppanista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti