sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Tasa-arvoinen auraus

Tukholma on jälleen tasa-arvoistanut kansalaisiaan. Auraus hoidetaan nykyisin niin, että ensin aurataan päiväkotien kadut ja pihat, sitten koulujen lähikadut, isojen työpaikkojen kadut ja sitten muut kadut. Vasta sen jälkeen aurataan tiet. Kyse on siitä, että naiset ja lapset käyttävät enemmän jalankulkuteitä ja pyöräteitä kun taas miehet käyttävät enemmän teitä. Tukholmalaiset ovat sen jälkeen tasa-arvoisempia kuin muut ruotsalaiset.

Keskustelua on herättänyt aurausstrategian sisältö. Toiset tasa-arvoisen yhteiskunnan kannattajat haluaisivat antaa naisten ja lasten käyttää myös teitä. Vastaavasti miehet voisivat kulkea jalkakäytävillä ja pyöräteillä.

Eläintensuojelijat pitävät koko auraussysteemiä puolueellisena. Eläimet on kokonaan unohdettu. Heidän mukaansa jalkakäytävien ja pyöräteiden ohella pitäisi aurata ensin metsät ja pellot villieläimille. Sitten ulkoilutusreitit kissoille ja koirille ja sen jälkeen maatalojen tiet lehmille, hevosille, villisioille ja strutseille. Lopuksi tiet voitaisiin aurata miehille, mikäli ehditään.

Vapaa-ajan kalastajat haluaisivat toisenlaisen järjestyksen. Koska eläkeläiset käyvät pilkillä isoin joukoin ja sillä on mittavaa kansanterveydellistä merkitystä, järvet, joet ja meret tulisi aurata ensin. Rannoille johtavat tiet seuraavaksi ja savustamon tiet sitten. Muut paikat voitaisiin aurata sen jälkeen.

Eräs nimeltä mainitsematon ruotsalainen demokraattinen puolue haluaisi, että Ruotsin kansalaisten kadut ja tiet aurattaisiin maahanmuuttajien toimesta. Näin he saisivat aitoa tuntumaa lumeen ja pakkasen. Sen jälkeen olosuhteisiin tottumattomat mamut voisivat palata takaisin Afrikkaan, Aasiaan ja Lähi-Itään.

Muut poliittiset ryhmät ovat päättäneet, että tämän puolueen ehdotus on epätasa-arvoinen ja rasistinen. Asiasta on keskusteltava tasa-arvoisesti muiden puolueiden kanssa. Puolueet ovat päättäneet tasa-arvoisesti aurata naisten ja lasten kadut ensin.

Keskustelu tasa-arvon sisällöstä käy Tukholmassa kuumana. Odotettavissa on, että keskustelu levittäytyy koskemaan myös muita elämän peruspalveluja kuten poliisi, palokunta, ensiapu, eläkkeet, koulutus, terveydenhoito, sosiaalipalvelut ja vapaa-ajan vietto. Tasa-arvossa on kyse priorisoinnista. Kuka on tasa-arvoisempi kuin muut ? Eikun, kuka on tasa-arvottomampi kuin muut ? Tarkoitan, että kuka tarvitsee enemmän tasa-arvoa kuin muut ? Siis kenellä on vähemmän tasa-arvoa ja olisi oiketettu suurempaan tasa-arvoon kuin mitä yhteiskunta on pystynyt tarjoamaan. Kuten auraamisessa !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti