torstai 8. tammikuuta 2015

Joulukuusen uusiokäyttö

Joulun jälkeen kuusesta haluaa päästä pikaisesti eroon. Yleensä se viedään jätekatokseen odottamaan, että joku vie sen pois. Joku tarkoittanee tässä tapauksessa jäteautoa. Kuitenkin joulukuusen voi hyödyntää itsekin monenlaisiin käytännön tarpeisiin. Tässä toimituksemme niksinurkka:

Puukorut
Joulun jälkeen rahat ovat lopussa, mutta pieniä lahjoja on mukava antaa alkuvuodesta. Perheen naiväki ilostuu puukoruista. Sahataan renkaita, vuollaan kuvioita ja lakataan ohuella lakalla. Sormuksia, rannerenkaita, kaula- ja korvakoruja tai vaikka paloista tehty vyö, onnistuu kuusipuusta helposti. Vain mielikuvitus on rajana. Kuusen tuoksu on vastustamaton vaimolle, lapsille, tyttöystäville, äidille, mummeille ja niin edespäin. Pikku vinkkinä voidaan sanoa, että kannattaa hioa vuosirenkaita näkyviin, niin koruihin saa sävykkäitä värielementtejä.

Lautapeli
Sahataan kuusen varresta ja paksuimmista oksista ohutta viilua, joka liimataan pelilaudaksi. Havunneulasia liimaamalla saadaan pelilaudan päällysrakenne. Jos halutaan pelata Afrikan tähteä, voidaan neulasista askarrella Afrikan kartta. Karttaan tehdään suurkaupungit punertavilla neulasilla, erämaa kuivettuneilla ruskeilla neulasilla ja meri saadaan maalaamalla haaleat neulaset sinisellä. Oksista voidaan vuolla erimallisia pelinappuloita ja arpakuutioita. Jos halutaan pelata shakkia tai tammea, tehtävä on yksinkertaisempi. Liimaillaan neulasia laudan pïntaan ja värjätää valkoiseksi ja ruskeiksi. Samoin shakkinappuloiksi vuollut oksat maalataan valkoisella ja mustalla värillä. Monopoli vaatii hieman enemmän käsityötä, mutta periaatteessa systeemi on sama. Rahat voi prässätä joululahjojen papereista silitysraudalla.

Hiihtovälineet
Kauaskantoinen joulukuusenostaja on ennakoinut myös joulun jälkeisen ajan. Isosta kuusesta voi helposti höylätä puusukset ja -sauvat. ohuista oksista saa siteet ja porkkien päät. Taitava nikkari tekee helposti myös laskettelusukset liimaamalla kuusen varren viiluja hieman levemmäksi. Lumilautakin syntyy helposti liimaustekniikalla. Isosta kuusesta saa mukavasti koko perheelle lasketteluvälineet tai murtomaasukset.

Parivuode
Nyt kun kuusipuu on taas muotia kalustemateriaalina, sitä kannatta hyödyntää. Kuusi on kestävää, joustavaa ja halpaa materiaalia. Etenkin, jollei joudu maksamaan siitä mitään. Sadasta pienestä kuusesta saa hyvin kasattua 160 senttiä leveän sängyn. Neulasia voi kuivata saunanlauteilla ja sen jälkeen jauhaa kahvimyllyllä hienoksi untuvaiseksi eristeeksi. Siitä tulee helposti leveä ja nautinnollinen patja ja pari messevää tyynyä. Perheenjäsenet suorastaan kilpailevat saadakseen nukkua tässä ekologisessa vuoteessa.

Rantasauna
Mikäli ihminen asuu kerrostalossa tai rivarissa, voi hyödyntää myös muiden asukkaiden kuusia. Niistä saa hyvää rakennusmateriaalia rantasaunaa varten. Jos kuusia ei ole tarpeekasi, voi pistää kuuset säilöön ja rakentaa rantasaunan seuraavana vuonna. Toki voi sopia naapuritaloyhtiöiden kanssa, että hoitaa pois heidänkin kuusensa, jolloin rakennusaineita on hetkessä kasamäärin. Kiuasta on hankalampi rakentaa joulukuusesta, mutta uudenvuoden tinaa yhdiostämällä vanhoihin potkukelkkoihin asia onnistuu helposti.

Lämpövoimala
Jos olet insinööri (tai olet aina haaveillut olevasi isona inssi), haluat keksiä jotakin omaperäistä. Lämpövoimala ei tietenkään ole kovin omaperäinen keksintö, mutta jos rakennat sen ensi joulukuusista, käytät kuusihaketta energialähteenä ja käytät tuottamasi energian esimerkiksi paikallisen tekoluistinradan jäädytykseen, siinä on haastetta. Tämän jälkeen naapuruston miehet moikkaavat sinua lähipubissa ja joku tarjoa jopa bissen vahvassa myötälaitaisessa. Seudun naiset vilkuilevat sinua tavallista pidempään ja rohkeimmat toivottavat hyvää uutta vuotta juhannukseen asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti