Katolinen kirkko on kulkenut viime vuosina skandaalista toiseen. Papit ovat hyväksikäyttäneet alaikäisiä, mafia on sotkeutunut kirkon rahoihin ja Vatikaanin pankinjohtajat ovat taiteilleet rahasotkujen parissa. Nyt paavi on päättänyt uudistaa katolista kirkkoa ja pyytänyt Suomesta apua. Ei, ei. Ei Timo Soinia. Apuun on kutsuttu eräs peltolammilainen harrastajamaalari.
Olenkin tehnyt ehdotuksia Vatikaanin kehittämiseksi.
1. Rippituoliin ei tulla enää kertomaan syntejä vaan päinvastoin. Papit ottavat vastaan iloisia uutisia. Papille voi kertoa menestyksestä tai onnellisista hetkistä. Rippituolissa iloitaan elämän onnesta. "Sain palkankorotuksen ja ostin vaimolleni kaulakorun". "Löysin uuden poikaystävän ja aion mennä hänen kanssaan naimisiin". "Lopetin juomisen ja nyt nautim kaikista päivistä". "Annoin naapurilleni ilmaiseksi vanhan ruohonleikkurin". "Annoin satasen Pelastusarmeijalle". Näin kirkoissa alkaa olla hyvinvoivia ja onnellisia ihmisiä. Hyvä fiilis leviää ja ihmiset kokevat kirkon omakseen.
2. Papit ja piispat alkavat käyttää kirjavia vaatteita. Tylsänväriset kaavut vaihdetaan kirkkaiksi ja kirkkokansaa kehoitetaan tulemaan värikkäissä vaatteissa. Myöskin Pietarinkirkon poliiseille hommataan kirkkaan punaiset uniformut. Muu seurakuntaväki alkaa ompelemaan monivärisiä kirkkovaatteita, joita lainataan kirkon ovilla.
3. Ehtoollisella jaetaan kympin seteleitä. Kuiva öylätti ja hapan viini ei lämmitä köyhän elämää. Kympillä saa kuumaa juomaa, ison leivän ja palan makkaraa. Ehtoollisille suorastaan jonotetaan tämän uudistuksen jälkeen. Samalla kerätään kolehti ehtoollisrahojen saamiseksi. Jos rahat eivät riitä, myydään pari taulua tai kynttilänjalkaa.
4. Osa kirkoista muutetaan asuntoloiksi ja siellä toimivat papit lähtevät kenttätöihin. Se tarkoittaa jutustelua ihmisten kanssa. Arkiasioiden jakaminen ihmisten kanssa on uusi epistola ja lähetystehtävä. Papeille ei makseta palkkaa vaan heidän toivotaan saavan ruokaa ja yösija ihmisten parissa. Mikäli eivät saa, he voivat tulla yöpymään asuntolaksi muutettuun kirkkoon.
Ehdotukset on otettu Vatikaanissa ilolla vastaan. Muutokset pilotoidaan kolmensadan vuoden ajan Italiassa, Espanjassa , Puolassa ja Latinalaisessa-Amerikassa. Sen jälkeen päätetään arvionnin jälkeen jatkotoimista.
Ev.Lut kirkkokin on ollut näistä uudistuksista kiinnostunut, mutta Arkkipiispa on todennut, että näitä on jo toteutettu meidän kirkoissa viime vuosina. Tai tulee käyttämään, sillä seuraavassa kirkolliskokouksessa asia on agendalla. Tai hän näki samanlaisen painajaisunen viikko sitten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti