sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Hiihtoloma

Opetushallitus on yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa uudistamassa hiihtolomaohjeita. Tiivistetysti sanottuna hiihtolomalle pääsee hiihtämään. Muuta lomaa on vain pari päivää. Ne, jotka hiihtävät voivat saada lomaa jopa pari viikkoa. Tärkeää on hiihtäminen. Olympiakomitea tilaa nilkkapantoja, jotka mittaavat hiihdetyn matkan. Jos hiihtää kolmekymmentä kilsaa päivässä, voi lomailla pari viikkoa. Hiihtomäärän väheneminen lyhentää myös loma-aikaa. Samalla opettajat joutuvat joustamaan. Mikäli oppilaat hiihtävät maksimimäärän, opettajat voivat lomailla samaiset kaksi viikkoa. Mikäli oppilaat ovat laiskempia, opettajat pysyvät koulussa. Opettajien ammattijärjestö OAJ vaatii lomaoikeuksien menettämisen korvaamista palkankorotuksilla. Opetusministeri toteaa kuitenkin kansallisen hädän vaativan nyt venymistä ja uhrautumista myös kansankynttilöiltä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tämä uudistus pikapikaa Sotshin olympiamenestyksen seurauksena. Oppositio on myös uudistuksen takana. Maalaisliiton puheenjohtaja on ilahtunut hiihtämisharrastuksen lisäämisestä. "Tämä on tervetullut uudistus sillä vain maaseudulla on hyvät ladut. Hiihto on mahtava lisä maaseudun elävöittämiseksi". Myös Perustuslaillisten suomalaisten puheenjohtaja on iloinen "Nyt tuetaan perustussuomalaisten perusurheilua. Kaikki maahanmuuttajat joutuvat joko suksille tai koulun penkille".

Valtiovarainministeriöön perustetaan suksivarasto, josta koulut voivat tilata suksia lomaileville oppilaille. Sukset kuljeteaan pantoineen suoraan kouluille, josta lähdetään hiihtämällä lomalle. Puolen miljoonan suksipaketin ja hiihtopannan hinnaksi tulee noin sata miljoonaa euroa. Se rahoitetaan uudella hiihtoverolla, joka peritään kaikilta kansalaisilta tv-veron tapaan. Maksimihiihtoloman ansainneet oppilaat vähentävät vanhempien verotaakkaa puoleen. Muut huoltajat ja yksinäiset maksavat veron täysimääräisenä.

Seuraaviin olympialaisiin tuskin saadaan parempikuntoisia hiihtäjiä, mutta jo kahdeksan vuoden kuluttua Suomen odotetaan voittavan kaikki mitalit hiihtolajeissa. "Se on ainoa tavoite. Pronssit ja hopeat ovat häpeä suhteutettuna tähän kansalliseen satsaukseen", toteaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön hiihtolajien valmennusjaoksen konsultaatio-osaston hiihtolomakoordinaattori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti