maanantai 3. helmikuuta 2014

Uusi kirjasto

Maamme kirjastokenttä kärsii vähentyneistä kävijämääristä ja lainauskerroista. Vain yksittäisissä kirjastoissa on pystytty kasvattamaan kävijämääriä, mutta yleisesti kävijämäärät vähenevät. Syitä on monia: netin käyttö tiedon lähteenä, ukuharrastuksen yleinen väheneminen ja telkun katselun suosion jatkuva kasvu. Osa kirjastoista on ideoinut uutta toimintaprofiilia. Kirjastoista haluataan kokoontumispaikkoja, jossa ei enää tarvitse olla hiljaa tai tuijottaa kirjahyllyjä. Toimintaa ja ihmisten tapaamisia halutaan kirjastojen tiloihin. Toimituksemme on äänestyspäätöksellä ideoinut erilaisia uusia toimintamuotoja vuoden 2020 kirjastoon.

1. Sinkkutreffit.
Nykyisin jo kirkot järjestävät sinkkutapaamisia. Miksei kirjastot ? Pikkupöytiä ja kahvilamaisia romantillisia nurkkauksia, jossa voi tentata potentiaalisen kumppanin henkilötietoja, elämänkulkua ja varallisuutta. Osaan voisi laitta pikadeittipöytiä, joissa vapaa ihminen odottaa juuri sinua. Pöytään voi panna palamaan vihreä valo tai punainen valo, jolla pidetään kumppani paikalla tai lähetetään kotiin. Mikään ei ole tänä päivänä halutumpaa, kuin löytää kumppani. Siinä kirjastolla voi olla puolueeton rooli. Huonona puolena voi olla maineen muuttuminen. "Ai, oletko tänääkin menossa kirjastoon !"

2. Kierrätystori.
Vinteille ja kellareihin kertyy aina tarpeetonta tavaraa: lasten leluja, sulkapallomailoja, polkupyöriä, auton renkaita, aikuislehtiä, stereoradioita, koulukirjoja, hääpukuja, kesävaatteita, talvivaatteita, syysvaatteita ja kevätvaatteita. Nyt niitä ei tarvitse jemmata enää. Kaikki tuodaan kirjastoon. Sieltä köyhä tai pihi kansa saa viedä ilmaiseksi kaiken pois mikä kiinnostaa. Sen jälkeen ne voi viedä varastoon. Jonkin ajan kuluttua kamat voi viedä taas varastosta takaisin kirjastoon.

3. Päivähoitoelämyspuisto.
Jätä lapsesi kirjaston elämyspuistoon. Siellä saa juosta, huutaa, peuhata, pelata, puuhata, nukkua. jne. Kiinteä tuntimaksu. Kirjastoihin hankitaan muutamia toiminnallisia vempaimia. Niitä saa halvalla konkurssiin menneistä huvipuistoista. Palkataan työttömiä valvojiksi. Tarkastetaan kuitenkin rikosrekisteriote. Lapsille ilmaiset kypärät ja hartiasuojukset talon puolesta. Tarkoituksena tarjota lapsille aktiiviaikaa valvotussa ympäristössä. Kotiin palattuaan lapsi haluaa heti pukeä yövaatteet, hyvänyönsuukon ja yölelun.

4. Moottoritalli.
Kaikille jokamiehille tarkoitettu autotalli, jossa on karut työkalujen täyttämät betoniseinät (sen lisäksi vain rasvaisia tyttökalentereita), kuluneita sohvia, tunkkeja, öljykanistereja ja autolehtiä. Täällä mies voi olla oma itsensä ja keskustella jakopäähihnan ja ilmansuodattimen vaihtamisesta, bensiinin ja dieselin oktaaniluvusta ja autoveron perintätavsta illasta toiseen. Joku sanoo, että meillä on joka kaupunginosassa lähiöpubeja. On, on, mutta kaikki eivät saa kotoa lupaa mennä pubiin tai yritä tuoda sinne auto sisään, niin tulee kuukausi porttikieltoa.

5. Valitus ja reklamaatiokeskus.
Monia kanssaeläjiä on sahattu silmään, annettu väärää tietoa, jätetty antamatta mitään tietoa, myyty virheellistä tavaraa, annettu ymmärtää tai ymmärretty olla antamatta. Nyt kirjastossa voi valittaa: väärästä kohtelusta, epäoikeudenmukaisuuksista, huonosta palvelusta, anopin tädin serkun kaiman ottopojan tyttären tekemisistä ja tietenkin oman puolison, työkavereiden ja naapureiden eilisistä, viime viikoisista ja viime vuotisista puheista. Tahi ihan mistä haluat. Kirjaston seinustoille ostetaan Vatikaanista kymmenestä sataan sovituskoppia, jossa istuu ammattikuuntelijoita. He eivät kehoita lukemaan isämeitää sovituksena synneitä vaan kannustavat sinua yhä uusiin valitusvirsiin, paljastuksiin ja panetteluihin. Tällä säästyy sosiaalimenot, kelakorvaukset, naapuri- ja perherauha sekä avioliittoneuvonta.

6. Yömaja.
Kello 21 jälkeen kirjastoissa saa nukkua kuka tahansa ilmaiseksi. Tunnettu tosiasihan on, että Suomessa on paljon asunnottomuutta. Kirjastosta voisi lainata vaahtomuovipatjan ja tyynyn pään aluseksi. Kirjahyllyjen väleissä on paljon käyttämätöntä tilaa, jonne mahtuu kymmeniä ellei satoja yövieraita. Mikäli paikkoja jää vapaaksi, myös kotona asuvat voisivat virkistyksen vuoksi majoittua kirjastoon. Samoin kylään tuleville yövieraille voisi varata yöpaikan kirjastosta. Ei tarvitsisi pestä kotona lakanapyykkiä. Tästä majoitusmuodosta voisi tehdä myös halutun turistikohteenb. Suomi- majoitu meidän kirjastossa maksutta- maa. Maailman ensimmäinen maa, jossa turisteille tarjotaan ilmaisia elämyksiä. Hotelleihin majoittuvat maksavat laadusta ja omasta rauhasta. Kirjastossa on porukkaa, supinaa ja hyvä meininki.

Toimituksemme tilasto- ja laskentaosaston avustuksella päättelimme, että oheisilla toimenpiteillä kirjastojen kävijämäärä kasvaisi 238 %. Lainauksien määrä vähenisi vastaavasti 69 %. Yhteiskunnalle saavutetut edut, hyödyt ja säästöt olisivat yhteensä 485 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä olisi siis kannatettavaa toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti