torstai 6. helmikuuta 2014

Ahaa-teatterin Otellopeli

Ahaa-teatterin uutuusnäytelmä on mukaelma Shakespearen Otellosta. Näytelmä sijoittuu kuitenkin nykyaikaan ja kamppailulajien piiriin. Otellossahan on kyse rakkaudesta, mustasukkaisuudesta, yhstävyydestä ja petoksesta. Niin myös Otellopelissä. Ohjaaja, käsikirjoittaja Marika Vapaavuori osaa hyvin perinteisen draaman kielen. Dramatiikka on tässä näytelmässä pinnalla ja sen koskettavuus kantaa koko esityksen. Tarkoituksella näytelmä sijoittuu nuorten maailmaan. Jos heikkouksia pitää hakea, niin alku puoli tuntia on hieman puuduttvaa, mutta kun sen jaksaa , lopussa kiitos seisoo. Nuorten maailman kiusaamiset ja lopun selittelyt keventävät raskasta aihetta hieman turhaan. Ymmärrän kyllä, että tarkoitus on herätellä keskustelua koulunuorioson parissa ja saada teatterille keikkoja, mutta tämä tapahtuu dramatiikan hinnalla. Joka tapauksessa loppua kohti tiivistyvä tunnelma ja kohtalokkat tapahtumat ovat upeaa teatteria, juuri sitä elämystä mitä ihmiset näytelmältä hakevat.

Näyttelijät suoriutuvat tehtävistään hyvin. Jukka Väinölä Otellona ja Pekka Hänninen Jagona ovat voimakkaita, miehisiä nuoria. Näyttelijät ovat joutuneet harjoittelemaan kendoa, joka sujuukin luontevasti. Ensi-illan jännitys näkyi hieman liian nopeana replikointina, mutta aika rentouttaa. Naisille vai pitäneekö sanoa tytöille, Desdenä Suvi Leppänen ja Emilianan Ilona Chevakova, jää kapeampi peesaajan rooli. Suvi Leppänen pääsee heläyttämään upeaa lauluääntään.

Mukava huomata, että Ahaa-teatterin kaltainen pikkuteatteri hurauttaa ohi isojen tamperelaisten mammuttiteattereiden. Ei tämä ollut ensimmäinen kerta. Talousvaikeuksien kanssa kamppailevat isot laitosteatteri, ovat myös riskiryhmässä kadottaa teatterin ydintä - elämystä. Ahaassa asiat ovat toisin. Talous on takuulla tiukalla sielläkin, mutta tavoitteista ei tingitä. Onko sitten kuitenkin niin, että teattereissa huonosti viihtyvät nuoret virittävät tekijät koviin suorituksiin. Tulos on joka tapauksessa hieno ja osoittaa, että tekijöiden jälki on notkeaa ja samalla yksinkertaista. Saatiin teatterikesään mainio näytelmä. Veikkaa niin, koska teatterikesän uusi puheenjohtajakin näytti istuvan ensi-illassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti