perjantai 17. huhtikuuta 2015

Vapaan lehmän maitoa

Jalasjärvi on edelläkävijä maitotuotannossa. Vapaan lehmän maito tarkoittaa, että lehmät ovat vapaita ja niillä on tilaa liikkua pitkin vuotta. Lehmät voivat käydä myös useammin ulkona kuin vangitut lehmät. Vapaat lehmät saavat aina apilaa syödäkseen. Lehmiä hoidetaan ja valvotaan hyvin eläinlääkärien johdolla. Vapaita lehmiä hierotaan. Sen takia vapaan lehmän maito on ravitsevaa, hyvän makuista ja ennen kaikkea terveellistä. Vapaan lehmän maito on sukulaistuote vapaan kanan munille.

Näin vapauden aatteet ovat saavuttaneet myös kotieläimet. Vapaat lehmät ja kanat ovat perustaneen yhteisen kattojärjestön Suomen Vapaiden Lehmien ja Kanojen Palvelujärjestöä (SuoVale). Lehmät ovat alkaneet tiedostaa oikeutensa. Vangitut lehmät ovatkin suunnitelleet vapaustaistelua. Niiden vaatimuslistalla on ehdotuksia samanlaisista olosuhteista kuin vapailla lehmillä. Tämän lisäksi vaaditaan viisipäiväistä työviikkoa, kahden viikon kesälomaa ja yleistä äänioikeutta. Palkkojen korotukset tulisi sitoa indeksiin ja vanhempainloma tulisi koskea myös miespuolisia lehmiä eli härkiä. Rehujen ja kuivuneen heinän sijaan halutaan tuoretta apilaa. Työterveyshuolto on saatava koskemaan kaikkia lehmiä ikään ja sosiaaliseen asemaan katsomatta. Tätä koskeva lainsäädäntö on otettava uuteen hallitusohjelmaan ja sitä on aloitettava valmistelemaan maatalousministeriössä lehmien etujärjestön kanssa. Ellei kaikkiin vaatimuksiin suostuta, aloitetaan toukokuun alusta koko maan maitotiloja koskeva yleislakko. Tämä pysäyttäisi koko maan maidontuotannon, jogurttituotannon, viilituotannon ja vähitellen myös juustotuotannon. Lakon odotetaan aiheuttavan vangittujen lehmien karjatiloille ja maidon jalostustehtaille satojen miljoonien tappiot. AKT:n ja Lennonjohtajien tukilakot saattaisivat koko maan kriisin partaalle. EK:sta todetaan, että lakko on kaikella tapaa perusteeton ja se aiheuttaa kansallisen halvaantumisen. Sitä paitsi vangittujen lehmien olosuhteet ovat huomattavasti kuvattua paremmat. Monilla vangituilla lehmillä on lomittajia ja lääkäripalveluja ja kesällä saa laiduntaa vapaasti pelloilla monta viikkoa.
yhteiset
Toimituksemme seuraa äärimmäisen tarkastjen Palvelujärjestöi vapaiden lehmien elämää, vangittujen lehmien elinoloja sekä mahdollisen työtaistelun puhkeamista ja sen vaikutuksia koko maalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti