lauantai 11. huhtikuuta 2015

Vankien karu kohtalo

Eduskunnan oikeisasiamies on joutunut puuttumaan Helsingin vankilassa jo vuosia jatkuneeseen vankien epäasialiiseen kohteluun. Vangit ovat kärsineet tästä vääryydestä eikä vankila ole tehnyt asialle mitään. Tai on se selitellyt ja valitellut, mutta käytännössä mikään ei ole muuttunut. Kyse on vankilajohdon mielivaltaisesta päiväohjelmasta. Sunnuntaisin vankilan jumalanpalvelus ja perhetapaaminen ovat samaan aikaan. Todella törkeää. Tämä on aiheuttanut vankien keskuudessa syömälakkoja, työstä kieltäytymistä ja mellakoita. Jotkut vangit ovat yrittäneet paeta, vahingoittaa toisia vankeja tai vartijoita. Monet vangit ovat joutuneet saikulle, hoitoon tai joutuneet kokemaan sisäisiä ristiriitoja.

Toimituksemme aina auliit ideanikkarit ovat kehitelleet muutamia ratkaisuvaihtoehtoja, joilla voidaan ratkaista tämä viheliäinen ongelma:

1. Jumalanpalvelus järjestetään edelleen vankilassa aamupäivällä ja perhetapaaminen järjestetään lounaan jälkeen iltapäivällä.

2. Jumalanpalvelukset ja perhetapaamiset yhdistetään ja niiden nimeksi muutetaan perhepalvelukset. Kirkkohallitukselta anotaan kirkkosäännön muutosta ja se vahvistetaan uuden eduskunnan toimesta. Jos jumala vastustaa, lähetetään valtakunnansovittelija neuvottelemaan.

3. Helsingin vankilaan perustetaan kaksi psykiatrin, yksi toimintaterapeutin ja yksi psykoterapeutin virka. Järjestelmä pidetään entiselleen, mutta tukitoimia vahvistetaan.

4. Koska suurin osa vangeista on maahanmuuttajia, jumalanpalvelukset perutaan ja rukoilut siirretään moskeijaan. Sukulaiset, vaimot ja tyttöystävät voivat tulla tapaamaan vankeja hunnutettuina.

5. Sekä jumalanpalveluksissa että perhetapaamisissa käyvät vangit armahdetaan. Hehän ovat kunnon kansalaisia ja kaiken lisäksi hurskaita. Näin saadaan vankilaan enemmän tilaa oikeille ganstereille.

6. Varamiespalvelut otetaan vankilaan hommiin. Jokainen vanki voi käydä kummassa tahansa tapaamisessa itse ja pyytää varamiestä toiseen tilaisuuteen. Näin molemmissa jutuissa riittää porukkaa ja kaikki ovat tyytyväisiä. Erityisesti Eduskunnanoikeuskansleriasiamies.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti