sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Hampaiden pesu

Paljon on väännetty kättä oikeasta hampaiden pesun ajankohdasta. Pitääkö hampaat pestä ennen ateriaa vai aterian jälkeen ? Nyt asiaan on saatu ratkaisu. Enää ei tarvitse taittaa peistä kyseisestä asiasta. Olen itsekin ollut hämmentynyt, ristiriitainen, väsynyt, tuskastunut, toivoton ja miltei lopun uupunut. Tuntematon tosiasia on hammaspesun ajankohdan vaikutus henkilökohtaisessa elämässä, ihmisten välillä ja jopa kansojen historiassa.

Hammaspesun ajankohdan ristiriita on ajanut lukuisat ihmiset mielenterveyskriisiin. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään hammaspesun aiheuttamien sisäisten ristiriitojen aiheuttamien henkisen kivun ja särkynyt takia. Resepteillä myönnetyistä masennus- ja mielialalääkkeistä kolme viidesosaa käytetään hammaspesun aiheuttamien ristiriitojen takia. Kelan korvausosastolta kerrotaan, että hammaspesusta johtuvien sairauslomien määrä on kaksinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Uusimpien tilastojen mukaan hammaspesun ajoituksella on vaikutusta avioeroihin. Ennen kuviteltiin suurten avioerolukujen johtuvan taloudesta, vieraista suhteista tai puolisoiden kasvamisesta eri suuntiin. Ehei ! Tutkimukset kertovat, että 80 prosenttia avioeroista johtuu erilaisesta näkemyksestä hammaspesun ajankohdasta. Sitä ei ole vain osattu tutkimuksissa aiemmin kysyä.

Ammattijärjestöt ovat taittaneet peistä vuosikymmeniä. Puhutaan suureen ääneen palkankorotuksista, tulopoliittisista konaisratkaisuista ja maltillisista palkkaratkaisuista. Tosiasiassa perustava ristiriita työnantajien ja työntekijöiden välillä kulkee hammaspesusta. Kiistaa on soviteltu valtakunnansovittelijan tai jopa pääministerin johdolla. Tulokset ovat olleet laihanlaisia tai ainakin vaihtelevia ja sopimuksia on rustattu milloin minkäkin pituiseksi ajaksi. Lopullinen sopu on kuitenkin kaukana tulevaisuudessa. Presidentti Niinistön kerrotaan harkinneen ilmaisten tekohampaiden hankkimista halpamaista jokaiselle työntekijälle, mutta luopuneen ehdotuksesta suurten amerikkalisten hammastahnayhtiöiden painostuksesta.

Kekkosen ja Fagerholmin äärimmäisen täpärä kisa vuoden 1956 presidentinvaaleissa ratkesi juuri hampaiden pesun ajoituksen. Kekkonen kertoi pesevänsä hampaat aamulla ennen aamupalan kun taas Fagerholm vakuutti pesevänsä hampaansa aamiaisen jälkeen. Ratkaisevan äänen antoi tamperelainen naiskansanedustaja. Samaa asiaa väännettiin Stalinin ja Trotskin välisessä bolshevikkien valtataistelussa. Puhumattakaan Castron ja Kennedyn välisessä Kuuban kriisissä. Julkisuudessa annettiin ymmärtää, että laiva kuljetti ydinohjuksia Kuubaan, mutta tosiasiassa Kennedy olisi halunnut Fidelin pesevän hampaansa samaan aikaan kun hän itse.

Myös Suomen ja Ruotsin urheilukisat, siis yleisurheilu-(Finnkampen) ja hiihtokisat, jalkapallo- ja jääkiekko-ottelut saivat alkunsa Tahko Pihkalan ja ruotsalaisen urheiluvaikuttajan Leif Svensson-Karlsson-Nilsson-Fredrikson-Eriksonin välisestä kiistasta hammaspesun oikeasta ajoituksesta. Asia on ollut viime vuosiin asti salainen ja selvittämättä, vaikka Suomi voittikin vuonna 1995 Globenissa jääkiekon MM-kisat. Toisaalta edes Suomen salibandy- tai jääpallojoukkueiden rökäletappiot Ruotsille eivät ole saaneet meikäläisiä romahtamaan.

Eu:n erimielisyydet Etelä-Euroopan ja tinkimättömien Pohjoisten maiden välillä ovat tosiasiassa jotain aivan muuta kuin talousriitoja. Kyse on maiden hammaspesuohjeiden pitkään jatkuneesta ristiriidasta. Nyt eteläeurooppalaiset ovat hieman perääntyneet ja sovun uskotaan löytyvän isojen miljardiavustusten(lahjusten) myötä. Timo Soinin innon EU:n hajottamisesta ymmärtää, kun tietää hänen aamuiset hammaspesukantansa. Euroopassa tämä ei ole mitään uutta. Vanhemmat ihmiset muistavat hyvin maanosaamme kiusanneen kolmikymmenvuotisen sodan 1600-luvulta. Silloinhan Habsburgien keisari Filip II ja roomalainen Ferdinand II riitelevät hammaspesun ajoittamisesta. Mukaan saatiin lähes kaikki Euroopan maat Tanskaa ja Ruotsia myöten. Westfalenin rauhassa 1648 sovittiin, että hampaat voi harjata joko ennen tai jälkeen aamiaisen. Tämän epämääräisen päätöksen johdosta Euroopassa on jaksettu riidellä muinakin vuosisatoina.

Nyt asiaan on saatu globaali ja yksimielinen ratkaisu. Se on hyvin yksinkertainen ja looginen. Se on hyväksytty Eu:n direktiivivirastossa, Natossa, YK:n turvallisuusneuvostossa, Maapallon Ilmastokokouksessa, Wadassa(maailman dopingtoimikunta), Vatikaanin tribunaalissa, Elintarvikevirastossa, Julkisen sanan, Finnairin ja Yleisradion hallintoneuvostoissa, Hämeenkyrön Essolla sekä tiettävästi myös Perussuomalaisten Helsingin piirissä (tosin Juha Väätäisen kanta ei ole tiedossa). Tässä se tulee:

"Hampaat kannattaa pestä ennen aamuruokailua, koska silloin hampaat saavat pinnalleen suojakerroksen. Tämä silloin kun hampaat harjataan hammastahnan kanssa. Ilman hammastahnaa hampaiden hartaus kannattaa tehdä aamuruokailun jälkeen. Silloin erilaiset hammaspintaa vaurioittavat entsyymit ja hormoonit eivät pääse tuhoamaan hammaskiillettä."

Joskus asiat näyttävät aivan erilaiselta, kuin mitä ne tosiasiassa ovat. Siksi suosittelen hampaiden pesua silloin kun tuntuu hyvältä tai ainakin kun puolisosi harjaa hampaansa. Mikäli olet varovainen ihminen, kannattaa pestä hampaitaan ennen ja jälkeen aamiaisen. Ja miksei ruokailun aikanakin. Niin, ja pitkin päivää. Silloin voi olla varma, etteivät ristiriidat, sodat ja onnettomuudet johdu sinusta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti