keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Eduskunta tuli lomalta

Eduskunta palasi ansaitulta talvi-,joulu-, syys-, kevät-, perunanosto-, lumityö-, virkistys-, vaalityö-, perhe-ja hiihtolomaltaan. Heti alkoi tapahtua. Tai siis mitään ei tapahtunut, mutta alkoi pulina. Tai oikeastaan jeesustelu. Siis anteeksipyynnön jälkeen hurskastelu. Jotenkin niin se meni. Selvästi voi huomata, että pitkä loma oli virittänyt kansanedustajat hyvään työvireeseen. Avajaisten kahvijonossa oli kova meininki. Vielä kovempi fiilis oli avajaiskonsertissa. Eduskunnassa Presidentti puhui. Eduskunnan puhemies puhui myös. Edustajat kommentoivat puheita toisilleen. Jotkut edustajat kommentoivat jopa medialle tyyliin "Oli hyvä puhe", "Olisin odottanut, että puheessa olisi muistettu vähäosaisia " tai "Mitä jeesustelua".

Köyhä kansa voi olla huoleton. Kansan edustajat ovat taas Eduskuntatalossa (ainakin Eduskuntatalon kahvilassa, valiokunnassa, ryhmähuoneessa, kirjastossa tai omassa työhuoneessaan) keksimässä uusia lakeja tai estämässä niiden säätämistä. Edessä on työntäyteinen 4,5 kk. Sitten kesäkuun lopulla koittaa ansaittu kesäloma. Se on hieman pidempi kuin meillä taviksilla eli 76 kalenteripäivää eli 2,5 kk. Syksyllä hommia on vajaa 4 kk. Syksyllä on työnteko raskasta myös pimeyden takia. Sen jälkeen on edustajilla taas 45 päivän lomaa eli 1,5 kk. Työpäiviksi muutettuna kansanedustajilla on kaikenkaikkiaan 85 lomapäivää

Ensimmäisiä asioita Eduskunnassa on työurien pidentäminen. Ehdottaisinkin, että eläkeikää nostettaisiin 68 vuoteen, Samalla työntekijöiden lomat voitaisiin mitoittaa kansanedustajien lomien mittaisiseksi. Kun nyt työntekijällä on 30 tai 38 päivää lomaa eli 6-7 viikkoa, olisi tulevaisuuudessa lomapäiviä samaiset 85. Se tekee yhteensä 17 viikkoa. Kesällä voisi pitää lomaa kesäkuusta elokuun loppuun. Siitä jäisi kivasti kolme viikkoa joululomaksi ja pari viikkoa hiihto-/pääsiäislomaksi.

Tällä ehdotuksella olisi erittäin suotuisat työllisyysvaikutukset. Mikäli 2 miljoonaa ihmistä lomailisi vuodessa 10 viikkoa enemmän kuin nykyisin, tarvittaisiin 571.000 työntekijää lomatuuraajiksi. Pulmana on toki, kuka maksaa viulut eli palkan. Jos palkkakulut olisivat 40.000 € henkilöltä vuodessa, tarvittaisiin 22 miljardia rahaa. Säästöä syntyisi, jos eläkettä alettaisiin maksaa vasta 68 vuotiaana. Kun vuosittain eläkkeelle jaä n. 70.000 ihmistä, olisi työelämässä 350.000 ihmistä enemmän. Mikäli he saisivat eläkettä noin 30.000 €, saataisiin siitä 10 miljardin säästö. Mikäli 200.0000 työttömän työttömyyskorvausten maksusta luovuttaisiin ja keskimääräinen työttömyyskorvaus on. 10.000 €/vuosi/henkilö, saataisiin 2 miljardin säästö. Enää tarvittaisiin 10 miljardia. Voisikohan herra Soros auttaa ?

Toki jos loma-aikaa olisi vain viisi viikkoa enemmän, tämä uudistus toteutuisi ilman lisärahaa. Mutta se ei kylläkään houkuttele tai koukuttele työntekijöitä työskentelemään 68 vuotiaaksi.

Halvempi, joskin kansanedustajille hieman epämukavampi ratkaisu olisi lyhentää kansanedustajien lomapäivät meidän tavisten lomatasolle. Siinä olisi samat henkilöstökulut, mutta tuottavuus olisi suurempi eli lakeja syntyisi tietysti enemmän. Silloin voisi syntyä lisää menojakin tai ehkä päinvastoin säästöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti