maanantai 14. tammikuuta 2013

Suomalaiset kuolevat tapaturmissa

Amerikkalaistutkimusten mukaan suomalaiset kuolevat tapaturmaisesti, hukkumalla, tulipaloissa, itsemurhissa ja onnettomuuksissa useimmin kuin muunmaalaiset ihmiset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen turvallisuuspäällikön Pirjo Lillsunden mukaan syynä on humalahakuinen juominen. Riskiryhminä ovat nuoret miehet ja ikäihmiset.Myoskin yksiasuvat ovat alttiimpia onnettomuuksille kuin porukassa asuvat.. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen asiantuntija selittää myös tätä tilastoa huono-osaisuudella.  Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta suomalaiset ovat tapaturmaherkkää kansaa.  Lähellä Suomen tasoa ollaan Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Monissa maissa on humalahakuista juomakulttuuria kuten esimerkiksi Venällä tai Unkarissa ja Puolassa. Tässä tutkimuksessa on ollut mukana vain länsimaita. Kysymys on varmasti myös tilastointijärjestelmistä. Suomalaiset ovat myös veden parissa varmasti eniten maailmassa. Pitkään kestävät talviset liukkaat kelit selittävät ikä-ihmisten kaatumisia.

Kuitenkin maailman onnellisimmalla kansalla on akilleen kantapäänsä. Johtuivat nämä onnettomuuskuolemat sitten mistä tahansa, kolikolla on myös kääntöpuolensa. Mitä pitäisi tehdä ?
                                                 Älä ole yksin !
                                         Älä juo itseäsi humalaan !
                                       Yritä pinnistellä taloudellisesti !
                                      Ikäihminen, älä liiku talviliukkailla !
                                     Vältä riskejä, mikäli olet nuori mies !

Sitten vielä sanotaan, että Suomi on kieltojen maa. Ei näytä riittävän. Lisää varoituksia, ohjeita ja kieltoja vauvasta vaariin. Vai tekeekö se riskeeraamisen kiinnostavaksi ? Vai olemmeko sittenkin itsepäistä kansaa ? Mene ja tiedä ! Jokainen tulkitkoon parhain päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti