tiistai 3. tammikuuta 2012

Ion B

Teemalta tuli dokumenttiohjelma kollaasitaiteilija Ion Barladeanusta alias Ion B. Hän on hieman yli kuusikymppinen "vapaa mies", joka majaili yli 20 vuotta kerrostalon takapihalla. Hän on syntyperältään moldovalainen. Vapaa siinä mielessä, ettei hän tehnyt säännöllisesti töitä. Tyhjensi roskiksia ja teki satunnaisia hommia. Asui kesät talvet ulkosalla talonomistajan luvalla ja harrasti juomista.

Hän oli nuorempqna piirrellyt kuvia ja sen jälkeen alkanut liimaamaan lehdistä leikattuja kuvia. Kollaaseja oli kertynyt 900. Bukarestilaisen galleristin käsiin kuvia kertui kiertotien kautta. Hän innostui kollaasitöistä ja etsi Ion Barleanun käsiinsä. Kuvista kehystettiin näyttely ja miehelle hommattiin asunto. Näyttely oli mestys. Hänestä puhuttiin pop-taiteilijana, vaikkei itse tiennyt mitä termi tarkoitti. Työt ovat mielikuvituksellisia ja aikansa elämää ja Romaniaa kriittisesti kuvaavia. Galleristin mielestä ne ovat varsinainen aarre.

Tämä tarina jäi mieleen kaivelemaan. Jokainen kuvataiteilija ajattelee joskus, että kerran minunkin työni löydetään ja töitäni ymmärretään. Näinhän käy vain aniharvoin. Useimmalle riittää itse luova tekeminen ja itsensä toteuttaminen. Tässä dokumentissa äärimmäisyydet kohtasivat vielä rankemmalla tavalla. Itseäni kosketti myös samanikäisyys. Hän oli minua vain himan vanhempi, mutta näytti aika elämän kuluttamalta. Menestys ei saanut Ion B:tä mitenkään haltioitumaan mutta tyytyväinen hän toki oli omalla vaatimattomalla tavallaan. Välillä galleristi meinasi hermostua verkkaiseen passailuun.

Dokkari on saanut palkintoja ja sen myötä Ion Bstä on tullut myös entistä kuuluisanpi ja suurwn yleisön tuntema taiteilija. Tässä on siis kyse todellisesta "ryysyistä rikkauteen"-tarinasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti