lauantai 7. tammikuuta 2012

Älykkyys hiipuu 45-vuotiaana

Nyt iltapäivälehdet revittelevät tutkimuksella, jossa väitetään älykkyyden hiipuvan jo 45-vuotiaana. Ei ole perää ! Jos katselee eri maiden valtionpäämiehiä (ja naisia), tulee päinvastaiseen johtopäärökseen. Mitä vaativampi tehtävä, sen vanhempi pomo. Ajatellaan nyt vaikka Paasikiveä tai Kekkosta. Hehän ovat olleet vanhoja jo syntyessään. Päämiehinä tosi vanhoja. Voiko silloin olla älyllisesti taantunut ? Kenties voi, mutta ehkä vanhempana on ovelampi. Eikös sekin ole älykkyyttä ! Koivisto ja Ahtisaarikin olivat "vanhoja" pressana. Kyllä nyt tutkijat ovat haukanneet väärästä palasta. No, huomiota on ainakin tullut. Sitä paitsi, kun ihmisen keski-ikä kasvaa, voidaan neljävitosia pitää kohta nuorina. Silloinhan päätetään opinnot ja aletaan suunnittelemaan vakiintumosta. Siis tulevaisuudessa.

Joten kokemuksen rintaäänellä ja ikätovereita observoimalla voin sanoa seuraavaa: tutkimustulokset ovat oikeassa, mutta meitä on niin paljon, ettemme myönnä mitään. Julkisesti olemme täysin eri mieltä. Suuret ikäluokat hallitsevat maailmaa vielä vuosia. Sen jälkeen voidaan puhua mitä vaan, mutta siihen asti suut suppuun, koska valta on meillä. Ja aiomme piinata vielä vuosia - älykkäästi.

2 kommenttia:

  1. Hei Jorma
    Artikkeli oli todella mielenkiintoinen. Parasta päivät vaan taitavat olla ohitse tuon iän jälkeen ja joskus tuntuu (tuntuu todella), että jo paljon aiemminkin...

    Eräs tuttuni kävi viime viikolla uudella nuorella parturilla ja valitteli tälle, että hiukset taitavat lähteä. Johon nuori tyttö: "Ei, sulla on vaan päälaki kalju. Sellaista se on vanhoilla ihmisillä."

    Niinpä niin...

    VastaaPoista
  2. Tylyä, mutta nauratti kyllä vielä. Kohta voi olla karumpi kohtalo.

    VastaaPoista