lauantai 21. tammikuuta 2012

Kalan maku

Katselin telkusta ohjelmaa Niki viinitarhoilla. Hauska ja mielenkiintoinen ohjelma Ranskan viinitiloilta ja keittiöistä. Laitettiin kalaa. yrttejä työnneltiin sisään, öljyttiin oliiviöljyllö ja päälle tomaatti ja sitruunaviipaleita. Se toi mieleeni useita kalaruokia etelä- ja keski-Euroopasta. Minusta Suomessa osataan laittaa kalaa paremmin. Joko suomalainen kala maistuu paremmalta tai sitten se laitetaan maukkaammin. Etelässä kalalle ei useinkaan tehdä mitään. Se valmistetaan ja se maistuu kalalle. Useimmiten ei juuri miltään. Toki olen saanut hyvää kalaakin. Portugalissa grillattuja sardiineja. Belgiassa simpukoita. No, eiväthän ne ole kaloja. Mutta mikään ei voita paistettuja tai savustettuja muikkuja, silakkapihvejä, kuhaa, siikaa, lohta tai vaikka paistettua ahventa. Niissäkin maistuu kalan maku, mutta se on maukasta ja herkullista. Viime käynnillä Bremenissä söin kahdesti kirjolohta. Molemmilla kerroilla hapankaalipedillä. Hyi ! Kohtalainen kala pilattiin liialla happamuudella.

Nostan lippua suomalaisen kalan puolesta. Se on loistavaa lähiruokaa tuoreena. Hintakin on kohtuullista, vaikkakin viime aikoina nousussa (mikäpä ei ole). Ulkomaalaisille vieraille kannattaa tarjota kotomaan kalaa. Se voi olla hyvin yksinkertaista, koska maku ratkaisee. Se on konstailematon herkku, joka valloittaa herkkusuun hetkessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti