maanantai 23. tammikuuta 2012

Vaalianalyysi

Niinistö voitti selvästi. Hänelle ja hänen kannattajilleen 36 % on riittävä kaula. Haavisto voitti myös selvästi. Hän onnistui kahmimaan demariäänestäjiä loppumetreillä lisää ja sai tarvitsemansa prosentin kaulan Väyryseen. Väyrynen hävisi, nyt jo toistamiseen. Vaikka voittoa juhlittiin, tulos oli hänelle pettymys. Aina jaloilleen putoava Väyrynen voi olla kuitenkin iloinen, koska hän sai kerättyä Soinin protestiääniä maaseudulta ja Länsi- ja Pohjois-Suomesta. Väyrynen pääsi näpäyttämään kaupunkilaistunutta kepujohtoa. Se maistuu varmasti tappion jälkeen makealta. Hänhän on puolueen kokoava voima. Soini kärsi tappion. Jytkyt on juhlittu ja vajaan kymmenen prosentin kannatus on pelottava uhkakuva, koska se on ollut aiemmin perussuomalaisten suosion taso. Nyt Väyrynen nappasi EU-vastaiset äänestäjät. Pahin luuseri on kuitenkin Lipponen. Omat äänestäjät hylkäsivät ja menivät Haaviston taakse. Demarileirissä pudottiin ja komeasti. Puoluejohto elää karmeita painajaisia, lukiessaan vanhojen teollisuuskaupunkien äänestysprosentteja. Ainoa iloinen uutinen taisi olla Maarianhaminen korkea demarikannatus. Arhinmäkikin hävisi. Ehkä jonkin verran odotetusti, mutta huomattavasti lievemmin kuin demarileiri. Ruotsalaisten tappio oli karvas. Samoin kristillisdemokraattien. Kahden ja puolen prosentin kannatus tarkoittaa myös omien hylänneen nämä pienpuolueet.

Vaaliennusteen tekeminen ei ole kovin vaikeaa. Niinistö saa 58 prosenttia ja Haavisto 42 prosenttia äänistä. Jos Niinistön ja Haaviston ero olisi jäänyt alle viidentoista prosentin, vaalista tulisi tiukka. Nyt niin ei käy. Väyrysen ja Soinin yhteensä 27 prosentista menee 20 prossaa Niinistölle ja Haavistolle jää seitsemän. Kun Lipposen ja Arhinmäen vajaa 12 prossaa menee pääosin Haaavistolle ja kahden pienpuolueen äänet menevät päittäin molemmille ehdokkaille, on tulos kirkossa kuulutettu. Niinistö voittaa ja Haavisto jää hopealle. Nythän vain yksi voittaa ja toinen häviää.

Mutta vielä kannattaa katsoa tulevaisuuteen. Kuuden vuoden kuluttua Haavisto on kovempi luu Niinistölle. Siis vuonna 2018. Silloin molemmat herrasmiehet ovat entistä "harmaampia" ja muille puolueille jää saumaa katsastaa hyvää naisehdokasta. Sellaisia ei nyt löytynyt. Löytyykö kansainvälisen tason ehdokasta kuuden vuoden kuluttua, jää nähtäväksi. Saumaa olisi haastaa herrasmiehet naisteemoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti