lauantai 31. joulukuuta 2011

Rakasteluvero

Hallitus on yrittänyt miettiä uusia verokohteita. Se on ollut uskomattoman vaikeaa, kun melkein kaikesta verotetaan jo. Valtiovarainministeriön suunnittelu-ja innovaatio-osastolla on kehitelty uutta rakasteluveros. Nykyisinhän kaikenlainen huvi ja hauskuus on veronalaista. Niin myös tavarat ja palvelut. Käsiimme on tullut luonnos uudesta rakasteluverosta.

Rakasteluvero on kaikkia yli 18-vuotiaita aikuisia koskeva. Jokainen maksaa perusveroa riippumatta siitä onko aktiviteettia vai ei. Se on samansuuruinen eli 100 euroa vuodessa. Perusveron lisäksi maksetaan lisäveroa. Se taas riippuu tuloista, parisuhteen luonteesta ja ilmoitetuista rakastelujen määrästä. Puolisoista molemmat maksavat veroa, koska oletettu ilo on myös molemminpuolinen. Mikäli ilo on kuitenkin toispuoleista pidemmän aikaan, verovelvolliselle voidaan perustellusta syystä myöntää vähennyksiä. Erilaiset apuvälineet voidaan vähentää verotuksessa.

Lähtökohta on normiavioliitossa kerta kuussa. Siitä ei mene vielä veroa, mutta ylittävältä osalta vero on progressiivinen. Vero kerran viikossa tapahtuvasta aktista on 5% ja kahdesti viikossa 10%. Tätä useammin suoritetusta huvista maksetaan ylihuviveroa, joka saattaa nousta kahteenkymmeneen prosenttiin. Verottaja katsoo, että valtion kuuluu saada veronsa näin hurjasta huvista. Korkealla verolla halutaan myös hieman suitsia kansalaisten hulvatonta menoa ja liiallista ilakointia. Laki velvoittaa kansalaisia asentamaan lämpösensorit ja niiden rekisteröimien lukemien avulla verovirkailija voi todentaa verotettavan ilmoittaman lukumäärän. Kesäasunnolle ja muihin asuntoihin on luonnollisesti asennetta eri sensori. Verottaja tekee tarvittaessa kotikäyntejä. Ministeriön suunnalta on arvioita, että tällä kerätään vuotuisesti n. 1000 miljoonaa eli miljardi.

Vanha sanonta "maksamme ilolla veroa" muuntuu muotoon "maksamme iloistamme veroa". Ristivetoa hallituksen sisällä on siitä, pitäisikö kansalaisia kannustaa tähän uuteen veroon vai päinvastoin. Oppositio on perinteisesti vastustamassa tätä uutta veromuotoa. Se kun asettaa kansaliset eriarvoiseen asemaan ja monet joutuvat maksamaan tyhjästä. Opposiittion suunnitelmissa on esitetty ajatus valtion tarjoamasta tyytyväisyys-ja yhteiskuntatakuusta. Se torjutaan hallituksen taholta liian kalliina ja epäsiveellisenä ratkaisuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti