tiistai 17. tammikuuta 2012

Mama Africa

Mama Africa on Miriam Makeban lempinimi ja myös Mika Kaurismäen kuvaama dokumentin nimi. Dokumentti esitettiin TV1:llä maanantai-iltana.

Etelä-Afrikkalainen Miriam Makeba (1932-2008) on kenties nimekkäin afrikkalainen taiteilija. Paitsi laulaja, hän on myös ollut merkittävä poliittinen hahmo. Hänen elämänsä on sivunnut koko maailman mustien rotusyrjintää ja vapaustaistelua. Makeban laulut ovat olleet tämän taistelun symboleja. Tunnetuin lienee Bata Bata, jota makeba itse harmitteli. Siinä ei ollut hänen mukaansa mitään sanomaa, kuten monissa muissa hänen kappaleissaa. Makeba oli naimisissa mm. muusikko Hugh Maskelan ja Mustien Pantterieden johtohahmion Stokey Carmicaelin kanssa. Hänellä oli yksi lapsi.

Makeba joutui vuonna 1960 jättämään kotimaansa, jonne hän pysty palaamaan 1991 Mandelan vapauduttua ja aparthaidin väistyttyä. Välivuodet hän vietti Yhdysvalloissa ja Guineassa. Makeba oli hyvä tuttu Afrikan eri maiden jiohtajien parissa. Afrikan eri maiden itsenäistyminen ja yhteisyys oli iso sydämenasia Makeballe. Hänen palattuaan Etelä-Afrikkaan ilo oli suuri, mutta samalla hän myös huomasi useiden Afrikan maiden muuttuuneen mustien hallitsemiksi kolonialisti maiksi.

Mika Kaurismäen dokkari valoittaa hyvin Makeban värikästrä ja merkittävää elämää. Dokumentissa ilmenee hienosti Makeban symbolinen merkitys ja vaatimaton persoona. Hieman amerikkalisella tyylillä lähipiirin ihmiset kuvaavat henkilökuvaa ja tapahtumia. Hyvin silkkisin käsin kuitenkin Makebaa käsitellään. Hänestä tulee lähes pyhä hahmo. Yksityiselämä on vähäistä ja sekin kaunista. Musiikkia tulee hauskasti eri aikakausina esitettyjen samojen kappaleiden kautta. Dokumentti on värikäs ja vaikuttava. Ilmeisesti jonkinlainen tekijän kunnianosoitus suurelle laulajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti