tiistai 27. joulukuuta 2011

Ministeriöt yhteen

Uusi (eihän se enää niin uusi ole) hallitus on ollut tapetilla lähinnä euron ja Euroopan maiden velkajärjestelyjen kanssa. Pientä vipinää on ollut myös kuntien yhdistämispeikon ja Amkien oppilamäärien vähentämisen suhteen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Jyrkin ja Jutan ikioma pikku pommi eli ministeriöiden yhdistäminen.

Meillä on 12 ministeriötä ja nyt on tarkoitus puristaa ministeriöt yhteen ja saada hallinnolliset säästöt esiin. Jokainen hallinnossa työskennellyt tietää, että uusi hallinnonala on kuin nälkiintynyt valas. Se kasvaa, kasvaa ja kasvaa. Niin kauan kun sen annetaan kasvaa. Ensin tarvitaan talous päälliköitä, henkilöstäpäälliköitä, suunnittelijoita ja koordinaattoreita. Sitten tutkijoita ja tutkimuspäälliköitä, projektipäälliköitä ja taas lisää talousasiantuntijoita ja hallintopäälliköitä, puhumattakaan sihteerikaartista. Lisänä tietysti erityisasiantuntijat, joikis nostetaan kunnostautuneita oman talon "väsähtäneitä, mutta hyvässä huudossa olevia" kavereita.

Nyt siis hallinnossa on alkanut vipinä. Se on paljon kuumempi vipinä kun valtionhallinnon alueellistaminen. Ainakin aluksi, koska kukaan ei ihan tarkkaan tiedä meneekö palli jalkojen alta vai siitretäänkö minut kenties jonkun alaisuuteen. Nyt kuitenkin kansilapäälliköille on sanottu, ettei heidän asemansa ole uhattuna ? Se osoittaa, että tarvitaan johtajia, jotka suhtautuvat myötäkarvaan, eli vievät uudistamista eteenpäin ministeriöiden sisällä. Jos kaikki olisivat vastaan, olisi lopputulos kehnonlainen, koska poliitikot eivät tunne hallinnon sisäistä maailmaa. Joka tapauksessa yhdistämisellä saadaan parhaimmillaan nimenomaan hallinnon hallinnon osalta (tässä on siis kaksi samaa sanaa tarkoituksellisesti peräkkäin) hyötyjä yhdistämisen kautta. Kaikissa ministeriöissä on samantyyppiset hallinnon hallinnon rakenteet ja voimavarat. Siitä kateelliset työntekijät pitävät huolta.

Joskus muinoin eräs konsultti sanoi viisaita. Kysymys kuului, miksi organisaatiot keskittävät , hajauttavat ja taas uudelleen keskittävät toimintojaan. Konsulentti sanoi, että sillä ei ole muuta tarkoitusta kuin varistaa kuolleet oksat pois ja pitää organisaatio hereillä. Siitä tässä Jyrki ja Jutan sutinassa on kyse. Herätellä vaipunutta organisaatiota. Herääkö ? Kyllä herää !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti