maanantai 26. joulukuuta 2011

Myrskyn aikaan

Kova myrsky riepottelee maatamme. Myrskyn sattuessa ei ole mahdollista käydä kaupassa, mennä ulos tai edes ikkunan lähettyville. On syytä keskittyä pienimuotoisempiin puuhiin. Sähköt menevät ja elämä muuttuu yksinkertaisemmaksi. Jääkaappi ja pakastin sulavat. Telkku on pimeänä ja eivätkä valot pala. On viisainta katkoa hieman tyylihuonekalun jalkoja ja sytyttää serbialaisittain tunnelmallinen kokko keskelle olkkaria. Suihkussa ja vessassa kannattaa käydä tuhkatiheään, kun ei tiedä milloin viemärit tukkeutuvat, vedentulo katkeaa tai vesilaitos menee lakkoon. Vettä on syytä kerätä ammeeseen, kahvi- ja munakuppeihin. Kynttilät kannattaa kaivaa naftaliinista samoin vanhat valokuvat. Viikonkin kestävä myrsky, sähkö- ja vesikatkos ja tietoliikennekatkos saavat aikaan perinteiseen elämään uuden tunnelman ja latauksen. Kun tuttuja ja sukulaisia ei voi tavata (siis kun facebook ei toimi), voi tutustua samassa taloudessa asuviin henkilöihin. Hehän sinänsä ovat netin kautta tuttuja, mutta henk.koht. tutustuminen saattaa tuottaa uudenlaisia, jopa extaattisia elämyksiä. Ihminen, jonka kanssa on ollut samassa taloudessa ja makuuhuoneessa kymmeniä vuosia, saattaa tuntua uudelta, etenkin nuotion loimossa tai lämpimässä kylpyvedessä, puhumattakaan katottomassa makuuhuoneessa viimeisen yhteisen huovan sisällä.

Elämässä on vastuksia, mutta vaikeuksistakin voi löytää uusia ulottuvuuksia. Positiivinen ajattelu kukoistaa ja äärimmäiset vaikeudet yhdistävät. Vanhat diktaattorit ovat osanneet hyödyntää tätä asiaa ulkopuolisen uhkan kautta. Sitäpaitsi myrskytuhot tuovat taas lamaantuvalle maalle lukuisia tilapäisiä työpaikkoja raivaus- ja jälleenrakennustöissä. Myöskin taiteijat saavat aiheita lauluihin ja kirjoihin ja maalarit ikuistavat myllerrykset kankallee ja elokuvantekijät valkokankaalle. Jatkossa uutiset kertovat ilouutisia lähestyvistä myrskyistä ja sen tuomista uusista mahdollisuuksista. Odottakaamme siis uusia,entistä virkistävämpiä luonnonmylleryksiä toiveikkaina ja iloinen ilme suupielessä. Se on uusi mahdollisuus.

Päätän raporttini talon kellarista itäneiden perunoiden, homeen ja tyhjien viinipullojen luvatusta maailmasta, toiveikkaana pääsystä vessaan ja kuuman totin pariin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti