maanantai 26. joulukuuta 2011

Tapaninpäivä

Joulu on taas pulkassa. Lahjat on ostettu ja jaettu. Kauppiaat ovat onnellisia tai vähintäänkin huojentuneita. Kirkot ovat täyttyneet hartaudesta ja Joulun sävelistä. Sesonki on sielläkin otettu vastaan tyytyväisenä. On aika vaihtaa joulun perinteistä vapaalle eli Tapaninpäivään.

Vanhaan hyvään aikaan (en tiedä oliko silloin mitään hyvää, mutta kunhan sanoin) tapaninpäivänä pääsi ulos, tapaamaan kavereita, käymään kylässä, Tapanin ajelulla, Tapanin tansseissa jne. Silloin Tapaninpäivä edusti Joulun hartauden vastakohtaa, iloista ja vapautunutta tunnelmaa.

Toisin on nykyään (en sano että nykyisin kaikki on huonommin). Kun joulu menee joulustressin laukaisuun on Tapanina aikaa levätä. Aikuiset laukaisevat loulustressiä punaviinillä, jouluglögillä, kermaliköörillä ja konjamiinilla (siis samoin lääkkein kuin yleensäkin) Nuoremmat katsovat telkkua, surffaavat netissä ja syövät makeisia (siis sitä samaa kuin muuloinkin). Nykyään Tapanina ei mennä minnekään (paitsi pikaisesti kauppaan, alennusmyynteihin ja pubiin) vaan elvytään joulustressistä makailemalla sohvalla ja katselemalla Salkkareita, Emmerdalea ja Kauniita ja rohkeita.

Siis latinalaista ajattelijaa lainatakseni "O tempera, o mores". Vapaa suomennos "On se ilmoja pidellyt".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti