torstai 29. joulukuuta 2011

Vuoden kulttuuriteot

Vuosi on lopuillaan ja on aika tutkailla kuluneen vuoden kulttuuriantia. Se tarkoittaa eri taiteen ja myös viihteen suomia nautintoja vuoden 2011 aikana. Kauan ei tarvitse aivonystyröitä hieroa, kun kaksi Helmeä nousee esiin. Molemmat ovat kansainvälisiä ja myös kovaa maailman tasoa. Niin ainakin uskallan väittää.

Ykköseksi nousee Jan Lauwersin ja Needcompanyn näytelmä Deer House. Tämä uskomaton esitys oli vuoden ehdotun huippu, näyttämöllä myös hienonta teatteria mitä olen koskaan nähnyt. Vieläkin ihokarvat nousevat pystyyn ja pana nousee kurkkuun, kun muistelen teatteriryhmän loisteliasta yhteistyötä ja monitasoista tarinankerrontaa. Needcompanya voi seurata keväällä 11.-14.4. Espoon teatterissa uudella näytelmällä the Art of Entertainment.

Kakkoseksi nousee mainio Mike Sternin quartet Dinantin Jazz Nightsissa. Tämä kitaristi Sternin luotsaama kvartetti veti upean ja unohtumattoman setin heinäkuussa Belgiassa. Viulisti Didier Lockwood, basisti Bob Kennedy ja rumpali Dave Weckl Sternin ohella ovat kaikki niin taitavia ja virtuositeettiä omaavia herroja, että oksat pois. Ja ilta oli rauhaisa. Bändi soitti kuin unelma. Ihan karvat nousevat pystyyn ja pala nousee kurkkuun, kun muistelen heidän soitantoaan. Saumatonta yhteissoittoa ja toinen toistaan säkenoivempiä sooloja.

Vielä pitää heittää pronssia peliin. Haluan nostaa esiin Folklandialla esiintynyt duo Luomala -Salminen, laulajatar Christina Zavalloni Dinantissa ja Kiasman Ars-11 afrikkalaisen nykytaiteen näyttelyn. Ne kaikki ovat olleet ainutlaatuisia, korkean taitotason ja uskaliaan heittäytymisen aikaansaannoksia.

He kaikki ovat virittäneet ja jalostaneet omaa elämääni. Joten heille kaikille: ISO Kiitos !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti