maanantai 22. syyskuuta 2014

Uusi kympin seteli

Tortaina aletaan kuormaamaan rekkoihin uusia kympin seteleitä. Niitä viedään ympäri Suomea pankkeihin ja kauppoihin. Tieto uudesta rahasta on yllättänyt kansalaiset. Mistä tässä on kysymys ? Lähetimme joukon tutkivia ekonomiopiskelijoita selvittämään uudistuksen syvintä olemusta.

Ykkös ekonomi yo.
Ukrainan kriisin takia Venäjä on lähettänyt muutaman apurekan myös Suomeen. Suomalaisille jaetaan uusia kympin seteleitä puoleen hintaan. Jutun juju on siinä, että niillä voi ostaa vain Putin-juustoa. Tulevaisuudessa kympeillä voi ostaa myös Rosatomin sähköä. Kympillä saa sen verran sähköä, että voi katsella Salkkareita ja BB:ia ja tosi-tv: tä.

Ekonomi yo kakkonen
Uusissa seteleissä on aivan uusia ominaisuuksia. Valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki ovat keksineet rahan, joka muuttuu vitoseksi. Joka viikonloppu kymppi muuttuu vitoseksi, mutta kansalaiset ovat siinä määrin juhlatuulella, ettei asiaa oteta puheeksi. Rahojen muuttumisesta tulee niin sanottu vaiettu salaisuus. Kukaan ei halua ottaa asiaa puheeksi, koska pitää ilmiötä hallusinaationa. Se taas johtaisi mielenterveysongelmiin, vahvoihin lääkkeisiin, sairaalakäynteihin ja viikottaisiin avopalveluihin. Mitään paljon pahempaa ei voi kansalaiselle sattua. Sii pahempaa kuin seteleiden puolittuminen. Valtio nettoaa satoja miljoonia ja niillä voidaan maksaa velkoja, kasvavia EU jäsenmaksuja, korvaamaan pienentyviä verorahoja ja hankkimaan uutta puolustusvoimien kalustoa.

Kolmas ekonimi yo
Kymppi on monitoimiseteli. Siinä on tärkeitä ominaisuuksia, joita kaikki tarvitsevat. Peruskymppi tiskaa, siivoaa ja imuroi. Se maksaa tonnin. Spesiaalikymppi tekee edellisten lisäksi ruokaa ja hieroo selkää. Se antaa aamusuukon töihin lähtiessä, sekoittaa drinkin kotiintullessa ja avaa telkun. Hinta on vajaa kaksi tonnia. Erikoisspesiaalikymppi tekee kaiken edellisen, mutta se menee puolestasi töihin, ostaa uuden auton ja asunnon ja maksaa laskut. Hinta onkin sitten reilun kymppitonnin kuussa. Kymppejä saa kaikista pubeista, ravintoloista ja yökerhoista.

Yo ekonomi nelonen
Digitaalinen seteli on nykyaikaa. Kympin setelissä on kaikki herkut. Sillä voi maksaa netistä matkalippuja, käyttää navigaattoripalveluja, ottaa 8 pikselin kuvia, lähettää rajattomasti teksti- ja multimediaviestejä, surffailla netissä ja tietysti myös puhua, puhua ja puhua. Uusi seteli on toki epäilyttävästi vanhan kympin oloinen, mutta setelin ostaja saa veloituksetta ilmaisen nettikäyttöohjeet. Useat setelin myyntipisteet kuten Ärrä, OP ja S-ryhmä tarjoavat ilmaisen Spotifyn, Kaalimadon ja Zalandon käytön kuukauden ajaksi hintaan 12,95 €/kk.

Viides ekomomi yö
Uusi seteli on tehty ovia aikoja. Koska maamme on taloudellisessa kriisissä, kymppiä on voitava käyttämään lama-ajan ja kriisien apuvälineenä. Paperipula voi uhata seuraavana vuonna. Kympillä voi kääriä eväät, kääriä joululahjat ja kääriä vaikka sätkä. Kymppiä voi käyttää leivinpaperina, nenäliinanan tai vessapaperina. Kun tulevaisuuden ihmiseltä portsari tai poliisi pyytää nähdä "paperit", asianomainen voi näyttää uuden kympin. Työnhakija voi laittaa työtodistusten sijaan nipun kymppejä. Se tehoaa aina.

Ekonomi yä kutonen
Uusi kympin seteli on avustusseteli. Kun meillä kerätään rahaa lastensairaalalle, maailman köyhille tai ilmaston lämpenemisen puolesta, enää ei tarvitse kohdata feissaria, maksaa postisiirrolla tai pudottaa kolikoita keräyslippaaseen. Riittää kun pudottaa kympin setelin postilaatikkoon. Uusissa seteleissä on erilaiset kuvat. Ilmastokympissä on metsää puilla, lastensairaalakympissä on sängyllä makaava pienokainen, kehitysmaakympissä on nälkiintynyt, suurisilmäinen luuranko, kotimaan köyhien kympissä on puistossa makaava liikakäyttäjä, syrjäyvien nuortern kympissä on tietokonetta näpelöivä nörtti jne. Posti vie setelit oikeaan kohteeseen ja homma on sillä selvä. Hyvinvointi- terveys- ja maailmanparantajajärjestöt voivat keskittyä olöennaiseen. Enää hallintoon ei kulu 80 % avuistusrahoista.

Ekonomiopiskelijoiden tulokset ovat rohkaisevia. Maallamme on tulevaisuutta ja sen takaa uusi kympin seteli. Jokainen voi mennä rauhassa nukkumaan ja mennä aamulla pankin eteen jonottamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti