torstai 18. syyskuuta 2014

Skotlanti äänestää

Skotlannissa järjestetään äänestys maan itsenäisyydestä. Äänestyksen ennakoidaan olevan äärimmäisen jännittävä ja tasainen. Monet julkkikset ovat ilmoittautuneet kannattamaan jompaa kumpaa puolta. Itselläni on ainakin kolme mielipidettä.

Itsenäinen Skotlanti nostaa kansan yhteenkuuluvuutta ja vahvistaa itsenäistä päätöksentekoa. Skotlannilla on jo vahva identiteetti ja kansallistunne. Itsenäinen Skotlanti ottaa kohtalon omiin käsiinsä. Britanniasta ja Lontoosta irtautuminen antaa mahdollisuuden voimistaa Skotlannin omia vahvuuksia.

Liittoutumalla Britanniaan Skotlanti pystyy tarjoamaan turvatun talouden ja elintason. Itsenäisenä uusi valtio joutuisi kamppailemaa yleisen taloudellisin kriisin kanssa niukilla eväillä. Eristyminen maksaisi myös lisääntyvänä byrokratiana ja oman valtiollisen kulttuurin kehittämisenä. Liittoutuminen ison veljen (vai pitääkö sanoa äidin) selän taakse takaa paremman toimeentulon skoteille.

Joka tapauksessa maan ja kansalaisten jakautuminen on tapahtunut tosiasia. Se tulee jättämään pitkäaikaisia haavojan kansan sisimpään. Itsenäisen Skotlannin puolustajat ovat aitoja patriootteja ja Britannian kannattajat pettureita ja luopioita. Vastaavasti itsenäisyyden kannattajat repivät maan talouden pohjalukemiin ja unionistit turvaavat hyvän elämän.

Katsotaan miten käy. Itsenäisen Skotlannin myötä itsenäisyyttä ajavat tahot Kataloniassa, Korsikalla ja Belgiassa saavat lisäpontta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti