perjantai 5. syyskuuta 2014

Lastenvaunu-Kauma

Lastenvaunujen hankkimista sosiaalituilla vastustava Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on saanut paljon keskutelua aikaan menneellä viikolla. Maahanmuuttajille saisi antaa käytettyjä lastenvaunuja, sen sijaan, että käytetään niiden ostamiseen verorahoja. Sosiaalituilla tai lisätuilla tai lisätukien lisäosilla saa myös kantaväestö ostaa lastenvaunuja. Käytettyjä lastenvaunuja voisi antaa näillekin ihmisille.

Kauma on aivan oikeassa. Monet elintasopakolaiset ovat majoittaneet lastenaunuihin koko perheen tai jopa koko suvun. Kyse ei ole vain yhden lapsen tai kaksosten vaunuista vaan parhaimmilllaan koko suvusta. Kun sossu on antanut maksusitoomuksen lastenvaunujen ostoon, soitetaan afrikkalaisille, aasialaisille tai lähi-itäisille sukulaiselle älypuhelimella ja kutsutaan heidät Suomeen. Muutaman lastenvaunussa vietetyn yön jälkeen pyydetään turvapaikkaa ja muutetaan vastaanottokeskukseen. Sieltä pyydetään sossulta rahat lastenvaunuihin ja näin saadaan omat lastenvaunut, joihin pyydetään lisää sukaulaisia, tuttavia tai muuten vaan saman maan kansalaisia. Tästä on Kauman mielestä tehtävä loppu.

Suomalaiset, työtävieroksuvat lapsiperheet voivat mennä töihin ja hommata omat vaunut itse. Sosiaalivaroin voitaisiin antaa kansalaisilta kerättyjä ja vähän tuunattuja vaunuja lainaksi. Laina voisi maksaa esimerkisi euron päivä. Se voitaisiin maksaa suoraan lapsen lapsilisästä. Onhan se lapsen omaa rahaa. Näin voitaisiin säästää valtion ja kuntien varoja tai maksaa erääntyviä lainoja.
Pieni laskelma on paikallaan.
Jos Suomessa syntyy vuosittain noin 58.000 lasta ja yhden lastenvaunun hinta on 300 €, saadaan yhteissummaksi 18 miljoonaa euroa. Toimeentulotuen lisäosan lastenvaunuja saa kuitenkin enintään joka kymmenes, joten vuotuinen kustannus olisi 1,8 miljoonaa euroa.
Keräyspisteitä tulisi olla jokaisessa kunnassa ainakin yksi. Kuntia lienee 400. Varastotilaa pitäisi olla 50 neliötä. Sen vuokra maksaa 3.000 €/ vuosi. Puolikkaan työntekijän palkka on n. 17.000 € / vuosi. Yhteensä kuluja tulee 8 miljoonaa. Lastenvaunujen vuokrauksesta tulee 5.000 lapsesta 365 € / vuosi eli tuloja 1,8 miljoonaa. Joten lopputulos olisi 6,2 miljoonaa kuluja. Ei hätää, sillä puolipäiväiseksi lastenvaunukeskuksen työntekijäksi voidaan palkata 400 työtöntä, joiden työttömyyskorvaukset vuodessa ovat 5 miljoonaa. Näin kuluja tulee vain 1,2 miljoonaa eli 600.000 euroa vähemmän kuin nykyisin. M.O.T.

Tämän takia kannatan kansanedustaja Kauman syvästi pohtimaaja viisasta ehdotusta lastenvaunujen sosiaalituen poistosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti