sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Synnytys matkalla

Synnytysairaaloiden määrää on vähennetty viime vuosikymmeninä rankalla kädellä. Tavoite on, että synnytyksiä tehtäisiin enää Yliopistollisissa keskussairaaloissa. Tämä on aiheuttanut kiusallisen pulman. Matkat synnytyssairaalaan ovat pidentyneet merkittävästi. Lapsia on alkanut syntymään henkilöautoissa. Sosiaali- ja synnytysministeriö on pikapikaa luonut joukon tukitoimia, joilla varmistetaan turvalliset synnytykset matkalla. Koska synnytys on hyvin herkkä ja intiimi tapahtuma, ministeriö on tehnyt suunnitelmia hiljaisuudessa. Tarkoitus on ottaa tukitoimet käyttöön salaa ja saada ihmisten sympatian käytännön kokemusten myötä. Olemme saaneet käyttöömme äärimmäisen salaisina pidetyt matkasynnytysten tukitoimet.

1. Teillä oleviin peltipoliiseihin asennetaan röntgenkamerat, joilla voidaan seurata synnytyksen vaiheita. Kamerat on yhdistetty keskussairaaloiden synnytysosastoille. Synnytysosastolta voidaan soittaa suoraan autoon ja ohjata matkalaiset lähimpään pikasynnytyspisteelle.

2. R-kioskien takahuoneisiin tehdään pikasynnytyspiste. Ärrän myyjille annetaan kätilöiden pikakurssilla tärkeimmät ohjeet synnyttämisestä. Ärrällä on myös synnytyssänky, kätilön asusteet ja isän lepotila. Kioskeista saa ostaa ruokaa, kukkia ja kortteja, joilla voi ilahduttaa tuoretta äitiä. Kioskin ovalta voi ottaa myös jonotuslapun, mikäli synnytyshuone on varattu. Odottaessa voi pelata Veikkaus oy:n pelejä, ostaa viikkolehtiä tai nauttia tuoretta kahvia.

3. Maaseututeillä varustetaan vanhoja maitolaitureita ja heinälatoja kahdenkymmen kilometrin välein samanlaisilla välineistöillä. Paikat on vuorattu lämpimiksi talven varalle ja niissä kaikissa on öljylämmitys. Isoimmissa heinäladoissa on myös useita huoneita, pienoiskeittiö ja kylpyhuone. Niissa voi majoittua koko perhe tai jopa expressbussin matkustajat.

4. Maatalon emännille annetaan samainen kätilökoulutus. He avustavat synnytyksissä otoina. Navetasta pikasynnytykseen avustavaksi kätilöksi saapuva kätilö saa reilun viiden sadan euron palkkion jokaisesta synnytyksestä. He voivat ylläpitää myöskin majoitustoimintaa hiljaisina aikoina. Majoitustuotto voidaan kirjata lisätuloksi, jonka saa kirjata vähennykseksi kuluvan vuoden verotuksessa.

5. Keskussairaaloihin perustetaan synnytyspelastuskeskuksia. Niissä valvotaan peltipoliiseja, ärriä ja maitolaitureita. Synnytysvalvomot työllistävät parikymmentä työntekijää/sairaala. Sairaalan kustannuksien peittämiseksi kerätään lahjoitusrahoja samoilta tahoilta, jotka ovat rahoittaneet Helsingin lastensairaalaa. Lahjoituksia antaneiden ihmisten nimet annetaan taipaleella syntyneille lapsille.

Koko järjestelmä tulee käyttöön ensi vuoden alussa täysimääräisenä, mutta jo syksyn aikana järjestelmän toimivuutta kokeillaan kolmos- ja nelosteillä. Heikkoja kohtia hiotaan ja tarpeelliset muutokset saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Matkasynnyttäneet perheet saavat lisäksi lahjoituksena äkkilähdön etelään elokuussa haluamanaan vuotena. Sosiaali-ja synnytysministeri tulee antamaan perheille myös Valkoisen Ruusun ritarikunnan ristin äitienpäivänä. Mitalit lyödään Suomen Rahapajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti