maanantai 1. heinäkuuta 2013

Vaihtoauto

Katselin viikko sitten autokaupan pihan autoja ohikulkiessani. Huomio kiintyi normikokoiseen Fiatiin. Hinta oli rapiat alle kympin ja kilometrejäkin oli kohtuullisen vähän. Auto oli diesel. Mietiskelin auton vaihtoa, koska pikkupösölläni oli pari pientä puutetta. Kevyt auto on raskas ohjattava tuulella. Talvella se heittelehtiä ajourissa. Pieni auto on myös tiloiltaan pieni. Tavaraa mahtuu rajoitetusti.

Menin eilen uudelleen autokaupan pihalle. Nyt huomasin toisen Fiiun. Siinä oli kilometrejä 64 tuhatta ja vuosimalli -08. Tässä oli bensakone. Hintakin oli kohtuullinen eli 7 donaa. Ei paha. Aamulla menin sitten katsastelemaan kärryä. Hopeanharmaa peli näytti siistiltä ja normaalikokoiselta. Hetkessä avaimet olivat käsissä ja koeajo edessä. Ero pikkusiniseen oli melkoinen. Auto kulki huomaamattomasti sataakahtakymmentä. Tilaa oli ruhtinaallisesti ja kaikenlaisia pikkuherkkuja löytyi. Keskuslukitus oli minulle ensimmäinen autoilijan urallani. Ikkunat avautuivat sähköisesti. Ilmastointi pörräsi viileästi. Autoradion matala möyrintä teki kutaa. Takapenkillä oli istuintilaa kolmelle. Takaluukkuun mahtui vaikka pari kääpiötä. Leveät talvirenkaat näyttivä uusilta. Samoin kesärenkaat. Hopeinen kori oli siisti ja puhdas.

Autokauppias körötteli minun pösölläni samanaikaisesti. Odotin sydän pamppaillen tarjousta. Mentiin neuvotteluhuoneeseen vääntämään. Mies tarjosi kolmen ja puolen tonnin välirahaa. Helpotus levisi päähäni. Sanoin, että oli ajatellut saavani omastani neljä. Se tuntui hänestä mahdottomalta. Mies pudotti tarjousta satasella. Minä ehdotin riitaa puoliksi. Kului pari piinaavaa sekuntia. Autokauppiasta tarjosi kättä. Diili vahvistettiin. Ehdotin, että maksan nyt tonnin käsirahaa ja viidestoista päivä loput 2250 €. Hän kävi Pomolta kysymässä. Asia sopi heille.

Sain siis pikkuisesta pösöstäni melkein neljä tonnia. Fiiatin halpa hinta tuntui epäilyttävältä, sillä auto tuntui luksukselta vanhaan verrattuna. Olin siis ostanut auton. En kesäautoa vaan talviauton tai perheauton. Matka Lahteen taittui mukavasti vihellellen. Vakaa kulkupeli toimi ainakin toistaiseksi. Toivottavasti sama meno jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti